Великденски козунак с ядки

Източник: Бон Апети
Дата: 25.03.2010
Великденски козунак с ядки
 
Необходими продукти:
500 г брашно
1 лимон
2 г сол
1 ванилия
10 г мая
125 г краве масло
100 мл прясно мляко
1 жълтък за намазване
4 яйца
150 г захар
бадеми, стафиди и орехи на вкус


Начин на приготвяне:
1
Великденски козунак с ядки
Маята се размива в 25 мл от затопленото прясно мляко заедно с 3–4 с. л. двойно пресято брашно и 1 с. л. захар, и съдът се поставя на топло при температура 30–35 градуса.
2
Великденски козунак с ядки 2
През това време се разбиват поотделно белтъците и жълтъците.
3
Великденски козунак с ядки 3
В голям съд се пресява двукратно брашното (така стават общо 4 пресявания), за да влезе въздух в него, оформя се кладенче, в което се прибавят разбитите жълтъци, останалото прясно мляко, настърганата от лимона кора, сокът от лимона, солта, стафидите, захарта, разбитите белтъци и шупналата смес с маята.
4
Великденски козунак с ядки 4
Замесва се меко тесто, като периодично се добавя леко затоплената, но не и гореща мазнина – най-добре чрез намазнени ръце. Месенето продължава, докато се появят мехурчета. След като се омеси, тестото се оставя да втасва 1–2 часа на топло място (30–35 градуса) в намазнена тава. Когато втасва, тестото увеличава обема си и структурата му става пореста.
5
Великденски козунак с ядки 5
Втасалото тесто се разпределя на части, които се намазват с мазнина и се разточват. Поръсва се с ядки.
6
Великденски козунак с ядки 6
Готовите части втасват допълнително около час. След това те могат да се сплетат на плитка или да се разпределят в съдове за печене.
7
Великденски козунак с ядки 7
Втасалият козунак се маже с разбит жълтък, поръсва се със ситна захар и се пече при температура 150–180 градуса.
 

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: