Великденски бадемови прелести

Меки, ароматни и поръсени с бадеми
Източник: Цвети Гьошева
ТИТЛА: Чирак
Дата: 15.04.2025

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г брашно
200 мл прясно мляко
80 г захар
щипка сол
1 пакетче бурбонска ванилова захар
80 г краве масло (на стайна температура)

за бадемовата плънка:
100 г краве масло (на стайна температура)
130 г захар
100 г смлени бадеми

за намазване:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко

за поръсване:
филирани бадеми


Начин на приготвяне:
1
Великденски бадемови прелести
Смесете затопленото мляко с 1 с.л. от захарта и маята. Разбъркайте и оставете на топло за около 10 минути да шупне маята.
2
Великденски бадемови прелести 2
В купа разбъркайте брашното, солта и останалата захар, смесена с ваниловата захар и разбъркайте.
3
Великденски бадемови прелести 3
Добавете яйцето, шупналата мая и разбъркайте.
4
Великденски бадемови прелести 4
Добавете маслото и месете до пълното му усвояване. Покрийте тестото с кърпа и оставете да втаса на топло за около 1 час.
5
Великденски бадемови прелести 5
Пригответе плънката, като смесите маслото със захарта и бадемите, и разбъркайте до получаване на мека паста.
6
Великденски бадемови прелести 6
Върху набрашнен плот разточете тестото на правоъгълник с дебелина 5-7 мм.
7
Великденски бадемови прелести 7
Намажете половината от тестото с плънката и покрийте с другата половина.
8
Великденски бадемови прелести 8
Нарежете го на ленти (около 2-3 пръста).
9
Великденски бадемови прелести 9
Разрежете лентите по средата с два разреза, но не до край.
10
Великденски бадемови прелести 10
Усучете лентите и навийте на охлювчета.
11
Великденски бадемови прелести 11
Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене, намажете с разбития в прясното мляко жълтък и поръсете с бадемите.
12
Великденски бадемови прелести 12
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути- до златисто.

Съвет:
Съвет- по желание може да ги поръсите и със смлени какаови или карамелени бисквити.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: