Вълча пита

Гост: Пепа Йорданова, редактор на вестник
Източник: Бон Апети
Дата: 18.12.2006

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г месо от свински бут
5 скилидки чесън
бялата част на 1-2 стръка праз
1 глава лук
1 жълтък
2-3 с. л. зехтин
1 1/2 с. л. олио
1/2 с. л. балсамов оцет
1/2 ч. л. мащерка
1-2 щипки чубрица
ким за поръсване

за тестото:
1 кг брашно
1 белтък
1 пакетче суха мая (1 кубче прясна мая)
300-350 мл вода
1/2 ч. л. ябълков оцет
1/2 ч. л. захар
1/2 ч. л. сол


Начин на приготвяне:
1
Вълча пита
Месото се нарязва на кубчета и се слага в купа.
2
Вълча пита 2
Добавя се наситненият чесън, месото се поръсва със сол, балсамов оцет, мащерка и зехтин и се размесва, така че подправките да се втрият добре. Оставя се да се маринова поне 30 минути.
3
Вълча пита 3
Олиото се загрява в малка тенджера, сипва се маринованото месо и се запържва.
4
Вълча пита 4
Лукът и празът се нарязват наситно и се добавят към запърженото месо.
5
Вълча пита 5
В дълбока купа се поставят белтъкът, маята, солта, захарта и оцетът.
6
Вълча пита 6
В купата постепенно се сипва брашното и се налива водата, като се бърка. Тестото се омесва с ръце и се оставя да втаса покрито.
7
Вълча пита 7
Втасалото тесто се разделя на две еднакви по големина топки. Едната тестена топка се разточва и се поставя в намаслена кръгла тава (диаметър 36 см), така че да покрие и половината от стените на съда.
8
Вълча пита 8
Върху кората се разпределя готовата плънка, поръсва се с чубрица и се покрива с втория разточен лист.
9
Вълча пита 9
Тестото се набожда на няколко места с вилица или нож, намазва се с жълтък и се поръсва с ким. Питата се пече около 30 минути в предварително загрята на 200-220 градуса фурна.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

17.01.2015
Приготвих преди няколко месеца тази пита и ме получи много хубаво, но като ловец реших да използвам (проверено и чисто от зарази и болести) месо от диво прасе, което предварително сварих за кратко, преди да го запържа, и което придаде своя по интересен и силен аромат на ястието! :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: