Унгарски козунак

Ако сте решили да смените традиционната рецепта за козунак, който приготвяте за Великден, това е едно добро предложение
Източник: Бон Апети
Дата: 09.04.2012
Унгарски козунак
 
Необходими продукти:
350 г брашно
2 яйца
50 мл прясно мляко
50 г захар (и 1 с. л. за маята)
20 г ванилова захар
50 мл ром
25 г жива мая
100 г краве масло
150 г сушени плодове (боровинки, стафиди, сливи, кайсии)
кората от 1 портокал
1 жълтък за намазване
краве масло за намазване
50 г брашно за размесване на тестото


Начин на приготвяне:
1
Унгарски козунак

Сушените плодове се накисват в рома от предната нощ, като кайсиите и сливите се наситняват. Маята се разтваря в топлото мляко заедно със супена лъжица захар, като се поръсва и супена лъжица от брашното. Покрива се с кърпа и се оставя да шупне. Брашното се пресява върху хартия за печене, и после се прехвърля в купа.

 


2
Унгарски козунак 2

Яйцата се разбиват със захарта, ваниловата захар, добавя се наситнената кора от портокал и рома (отцеден от сушените плодове).

 


3
Унгарски козунак 3

Прибавят се разтопеното масло и шупналата мая и отново се разбива. Замесва се меко тесто. Прехвърля се в купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса, докато удвои обема си.

 


4
Унгарски козунак 4

После се разточва в правоъгълна форма с размери 45 см на 25 см, върху набрашнен плот. Отгоре се поръсва с накиснатите плодове и се навива на руло.

 


5
Унгарски козунак 5

Слага се във форма с отвор по средата (26 см), която е намазана с масло, и се оставя да втаса покрито с кърпа. Прорязва се отгоре на зиг-заг и се намазва с разбития с малко вода жълтък. Пече се в загрята на 210 градуса фурна, без вентилатор, за 10 минути и след това още 60 минути на 200 градуса. Покрива се с алуминиево фолио когато започне да покафенява.

 


6
Унгарски козунак 6

Когато козунакът е готов, се оставя да се охлади за кратко, изважда се от формата и се поръсва със захар.


Подобни рецепти:
Коментари (9)
9.
Изпрати
лично съобщение

30.04.2016
Весели празници! :)
8.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Здравейте! Направих го, но с някои поправки. Брашното е много малко - 350 г, сложих 2 ч.ч., което значи 400 г и пак беше малко. Иначе всичко друго е лесно и стана много приятен. Може ли някои да обясни моята грешка. Брашното в купа и къде се излива сместа като е толково много за това количество брашно.
7.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Здравейте, направих козунака за Великден! Получи се, много се зарадвах, но аз ползвах коняк, а не ром и стана! Рецептата си я бива и определено е обяснена на лесен и достъпен език! Заслужава си!
6.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Още същия ден направих козунака и ми се получи перфектно.Хапнахме го още докато беше топъл с кисело мляко:))
5.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
В случая козунакът е с текстурата на кекс. И да го замесите (защото ние го направихме с миксер) пак ще се получи по същия начин. Такава си е рецептата, особеност на кухнята :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Юрукова се регистрира в сайта.
dd2 се регистрира в сайта.
Велина Василева коментира рецептата Кибе в бял сос
Бон Апети коментира рецептата Кибе в бял сос
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: