Унгарска шоколадова торта (Лудлаб)

Лудлаб означава гъши крак, но въпреки странното си име, тортата е истинско съвършенство с много шоколад и коктейлни череши
Източник: Бон Апети
Дата: 31.08.2016

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
300 г шоколад (60%)
60 г краве масло
3 жълтъка (60 г)
6 белтъка (250 г)
80 г захар

за ганаша с череши:
30 г краве масло
200 мл животинска сметана
2 с. л. захар
300 г шоколад (70%)
250 г коктейлни череши

за муса:
3 жълтъка (60 г)
2 белтъка (60 г)
60 г захар
2 с. л. вода
180 г шоколад (85%)
250 мл животинска сметана

за ганаша за заливане:
120 мл животинска сметана
30 г краве масло
120 г шоколад (60%)


Начин на приготвяне:
1
Унгарска шоколадова торта (Лудлаб)
Шоколадът за блата се разтопява на водна баня, заедно с маслото, след което леко се охлажда.
2
Унгарска шоколадова торта (Лудлаб) 2
Жълтъците се разбиват с 1/4 от захарта.
3
Унгарска шоколадова торта (Лудлаб) 3
Сипват се към шоколада и се разбърква добре.
4
Унгарска шоколадова торта (Лудлаб) 4
Белтъците се разбиват с останалата захар.
5
Унгарска шоколадова торта (Лудлаб) 5
След това също се разбъркват с шоколадовата смес.
6
Унгарска шоколадова торта (Лудлаб) 6
Сместа се сипва във форма за печене (с диаметър 26 см), застлана с пергаментова хартия. Пече се 35 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, охлажда се и се прибира в хладилник.
7
Унгарска шоколадова торта (Лудлаб) 7
Ганашът с череши се приготвя като сметаната, маслото и захарта се кипват.
8
Унгарска шоколадова торта (Лудлаб) 8
След това се сипват към натрошения шоколад.
9
Унгарска шоколадова торта (Лудлаб) 9
Изчаква се около 5 минути, докато шоколадът се разтопи и се добавят черешите.
10
Унгарска шоколадова торта (Лудлаб) 10
Ганашът се охлажда, охладеният блат се залива с него и се прибира в хладилник.
11
Унгарска шоколадова торта (Лудлаб) 11
Жълтъците и белтъците за муса се разбиват.
12
Унгарска шоколадова торта (Лудлаб) 12
От захарта и водата се приготвя сироп.
13
Унгарска шоколадова торта (Лудлаб) 13
Налива се на тънка струйка към яйцата, като се разбърква постоянно.
14
Унгарска шоколадова торта (Лудлаб) 14
Шоколадът се разтопява, охлажда се леко, смесва се със сметаната и се добавя към яйчената смес.
15
Унгарска шоколадова торта (Лудлаб) 15
Мусът се разпределя върху ганаша с череши и тортата отново се прибира в хладилник, за да стегне.
16
Унгарска шоколадова торта (Лудлаб) 16
Ганашът за заливане се приготвя като сметаната се загрява с маслото и се смесва с натрошения шоколад. Бърка се, докато шоколадът се разтопи, след което се оставя леко да се охлади.
17
Унгарска шоколадова торта (Лудлаб) 17
Тортата се залива с ганаша, охлажда се, нарязва се на парчета и се сервира.

Подобни рецепти:
Коментари (20)
20.
Изпрати
лично съобщение

25.10.2022
Много вкусна торта. За хората които обожават шоколад е съвършена.
19.
Изпрати
лично съобщение

02.01.2018
...Продължава да е много шоколадова. Този път вместо коктейлни череши сложих 150г сушени вишни, постояли няколко часа в 100 мл Гран Марние.
18.
Изпрати
лично съобщение

26.11.2017
Тортата стана много вкусна, но повече от едно парче е непосилно да се изяде :) Приготвянето и отне доста време, но определено си заслужава.
17.
Изпрати
лично съобщение

30.03.2017
Татяна, може да използваш пресни ягоди, но имай предвид, че ще отделят течност.
16.
Изпрати
лично съобщение

20.03.2017
Въпросът не е към мен, но ще си позволя да коментирам. За можене - може. Но вкусът ще бъде съвсем различен от една страна като се сложи пресен плод, от друга - като се смени вишната. Пресните плодове са по-скоро за по-леки и ефирни торти. А това е стилна и класическа торта. Огромна е разликата ако се ползват череши, а не вишни. може би същото е и с ягодите. Но пробвайте - със сигурност ще ви хареса, каквото и да сложите. По принцип уникална е комбинацията между шоколадов крем, вишни и запечени белени бадеми
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: