Унгарска погача с пръжки

Златиста и изкусителна
Източник: Бон Апети
Дата: 03.04.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг брашно
300 г пълномаслена извара
250 г свински пръжки
150 г свинска мас
250 мл прясно мляко
80–100 мл бяло вино
1 яйце
4 пакетчета суха мая
1 с. л. заквасена сметана
1 с. л. захар
1 с. л. сол
1 с. л. ким
1/2 ч. л. черен пипер

за плънката:
300 г свински пръжки

за глазурата:
1 яйце
сол и ким на вкус


Начин на приготвяне:
1
Унгарска погача с пръжки
Млякото се загрява и в него се разтварят маята и захарта. Поръсва се с брашно и се оставя маята да шупне.
2
Унгарска погача с пръжки 2
В останалото брашно се разбъркват смлените пръжки, кимът, солта и черният пипер.
3
Унгарска погача с пръжки 3
Прави се кладенче, прибавят се шупналата мая, сметаната, изварата, разтопената мас, яйцето и виното, и се разбърква. Замесва се тесто и се оставя да втаса.
4
Унгарска погача с пръжки 4
Втасалото тесто се разточва върху набрашнен плот в правоъгълна форма и се поръсва с накълцаните пръжки за плънката. Загъва се като писмо.
5
Унгарска погача с пръжки 5
Завърта се на 90 градуса и се оставя да втаса. След като втаса, процедурата се повтаря. Оставя се да втаса още веднъж.
6
Унгарска погача с пръжки 6
После се разточва внимателно на дебел правоъгълник. Правят се леки прорези с нож – да стане като таралеж.
7
Унгарска погача с пръжки 7
С помощта на метален пръстен или чаша се изрязват кръгове. Намазват се с разбито яйце.
8
Унгарска погача с пръжки 8
Поръсват се със сол и ким и се оставят да втасат. Пекат се в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, до златисто – 20–25 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

08.01.2017
Страшилище вкусна !!! Направих я с пръжки от солена сланина. Супер.
1.
Изпрати
лично съобщение

07.01.2017
свекърва ми ги прави точно така, а тя е от унгарски произход. Обичаме ги топли и студени и са много вкусни.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: