Тутманик с кайма и кромид лук

Източник:
ТИТЛА:
Дата: 31.07.2014
Тутманик с кайма и кромид лук
 
Необходими продукти:
за тестото:
1 кг пшенично брашно
20 - 25 г / 1/2 кубче/ мая за хляб /или 1 пак. суха мая/
1 - 3 ч. ч. хладка вода
1 с. л. равна захар
1 ч. л. равна сол
70 г. /2 - 3 с. л. с връх/ майонеза
70 г /2 - 3 с. л. с връх/ кисело мляко

за плънката:
200 г /2 - 3 бр. глави/ нарязан кромид лук
300 г кайма по избор /свинска, телешка, смес, друг вид/
1/2 к. л. черен пипер смлян
1 щипка индийско орехче
1 к. л. сол
2 - 3 с. л. олио /зехтин/

за оформяне на тутманика:
1 - 2 щипки сода за хляб
1 - 2 с. л. вода
около 1 с. л. маково /сусамово/ семе


Начин на приготвяне:
1
Първо се приготвя плънката - нарязаният кромид се изсипва в сгорещено (но не врящо) олио или зехтин, поръсва се със сол, разбърква се и се оставя захлупен леко да омекне. След това се добавят каймата, черния пипер и индийското орехче и се разбърква, докато се получи еднаква смес. Добавя се още сол (на вкус) и се оставя да изстине.


2
Продуктите за тестото е желателно да са на стайна температура. В тепсия се пресява половината количество от брашното, в средата се прави с ръка вдлъбнатина (кладенче) и в нея се слага натрошената мая (изсипва се сухата мая), захарта и чаша хладка вода. Оставя се около 5 минути да се разтвори маята и се добавят киселото мляко и майонезата. Солта се поръсва в брашното. Дава се време на маята да се разтвори напълно (около 10 минути) и се омесва тесто с останалата вода и брашно до получаването на меко и гладко тесто (10-12 минути).
3
Тестото се разделя се на две части, които се разточват на кори, с големината на тавата, в която ще се пече тутманика.
Тавата се подготвя за печенето - дъното й се намазва с мазнина. Слага се първата кора, върху нея изсипваме в средата част от плънката като полусферичка, а останалата част от плънката - като пръстен в периферията на кората. Отгоре слагаме втората кора и притискаме в средата с помощта на паница, а пръстена нарязваме на парчета (като лъчи) и обръщане веднъж на 90 градуса (получава се осукване). Оставяме тутманика да втаса, а в това време загряваме фурната на около 200 градуса.
Преди са сложим тутманика да се пече - намазваме горната кора със содата за хляб, малко вода и поръсваме с маковото (сусамово) семе. Пече се около 30 - 40 минути. Оставяме да поизстине, завит с памучна кърпа и е готов за сервиране. Подходящи напитки - айрян, плодов сок, бира.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

11.11.2014
Правила съм го става страхотен.
2.
Изпрати
лично съобщение

31.08.2014
В моя роден край това ястие е известно като лучник. Някои го правят без кайма, а лукът може да се замени с праз.
1.
Изпрати
лично съобщение

04.10.2014
тийнеджърите много харесаха тутманика - за девойките плънката може да е само със сирене и подправки
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


317 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: