Тутманик

По стара семейна рецепта на Стоян
Източник: Бон Апети
Дата: 25.03.2020
Тутманик
 
Необходими продукти:
500 г брашно
3 яйца
1 жълтък
250 г краве сирене
1 ч. ч. кисело мляко
120 г краве масло
1/2 ч. ч. олио
25 г жива мая
50 мл вода
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол


Начин на приготвяне:
1
Тутманик

Маята се разтваря във водата (трябва да е хладка) и се добавят малко захар и брашно. Оставя се да шупне.


2
Тутманик 2

Брашното се пресява заедно със солта и се прави кладенче. В него се изсипва маята, киселото мляко и 1 яйце.


3
Тутманик 3

Замесва се меко тесто и се разделя на три части. Оставят се да втасат, докато удвоят обема си (около 1 час).
 

4
Тутманик 4

Сиренето се натрошава и се смесва с останалите 2 яйца, предварително разбити.


5
Тутманик 5

Маслото се разтопява и се смесва с олиото.


6
Тутманик 6

Всяка една част от тестото се разточва на дебела кора. Първата се намазва обилно с мазнина и се поръсва със сместа от яйце и сирене.


7
Тутманик 7

Слага се втората кора – намазнява се и се слага от плънката. Покрива се с третата кора и се завива руло. То се нарязва на 8 парчета.


8
Тутманик 8

Подреждат се едно до друго в тава (с малко разстояние между тях) и се оставят да втасат, покрити с кърпа (отново удвояват обема си).

 


9
Тутманик 9

Намазва се с разбит с малко вода жълтък и се пече в загрята на 200 градуса фурна  за 30–35 минути.


Подобни рецепти:
Коментари (45)
45.
Изпрати
лично съобщение

04.12.2022
Супер се получи! Браво!
44.
Изпрати
лично съобщение

04.05.2020
Мноого вкусен!
43.
Изпрати
лично съобщение

02.04.2020
Докато го правих, също мислех, че маслото в рецептата е в повече. След като го направих, обаче установих, че тъкмо голямото количество масло го прави да прилича на тутманиците от детстовото ми, които се продаваха по закусвалните. Рецептата е изключително сполучлива. Стана великолепен!
42.
Изпрати
лично съобщение

12.03.2020
Великолепен!!!!
41.
Изпрати
лично съобщение

24.10.2019
Страхотен
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: