Турски толумбички

ТИТЛА: Експерт готвач
Дата: 19.03.2018
Турски толумбички
 
Необходими продукти:
за пареното тесто:
2 1/2 ч. ч. вода
125 г краве масло
2 1/2 ч. ч. брашно
3 яйца
1 щипка сол
олио за пържене

за захарния сироп:
1/2 ч. ч. вода
1/2 ч. ч. захар
кората и сокът от 1/2 лимон
1 пръчка канела


Начин на приготвяне:
1
В касерола се сипват водата, маслото и солта. Оставя се да заври и се прибавя брашното (наведнъж). Бърка се с дървена бъркалка, докато се образува тесто на топка. Прехвърля се в друг съд, за да изстине по-бързо. След като се охлади, към тестото, едно по едно, се прибавят яйцата, като след всяко се разбърква до пълно абсорбиране.

2
Тестото се поставя в пош с назъбен накрайник. В касерола се сипва олио и се слага на котлона да загрее. С поша се изстискват тулумбички, дълги 5 см, като се отрязват с нож и се пускат в сгорещеното олио. Пържат се от всички страни, до зачервяване. Изваждат се и се оставят върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
3
След това се слагат в касерола със захарен сироп, който се приготвя, като необходимите продукти за него се смесват и се оставят да врят няколко минути.
4
Тулумбичките престояват няколко минути в сиропа и се изважда в чиния. Не трябва да остават дълго време в сиропа, за да не се разпаднат.


Съвет:
Тулумбичките са сладки (но не прекалено) и са с лек лимонов вкус. Ако желаете да бъдат по-сладки, намалете количеството вода за сиропа наполовина.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

22.06.2018
Толумбичките не са толкова сиропирани, както сме свикнали в България. В Турция се предлагат по-хрупкави и не толкова напоени. Рецептата е на Максут Ашкар и съм я следвала точно. Ако желаете можете да увеличите количеството на водата и захарта, при приготвянето на сиропа.
1.
Изпрати
лично съобщение

21.06.2018
Посочените количества вода и захар за сиропа са крайно недостатъчни!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: