Турски сусамени гевречета

Идеалната уикенд закуска
Източник: С. Златева
ТИТЛА: Чирак
Дата: 13.08.2015
Турски сусамени гевречета
 
Необходими продукти:
180 мл прясно мляко
1 яйце
5 с. л. олио (или разтопено краве масло)
1/2 кубче мая
2 1/2-3 ч. ч. брашно
1 ч. л. сол
1 (непълна) с. л. захар
1 яйце (за намазване)
сусам за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Разтваряме маята в затопленото мляко, към което сме добавили захарта и малко брашно.
2
В купа пресяваме брашното и солта. Добавяме разбитото яйце, мазнината и шупналата мая.
3
Замесваме средно меко и еластично тесто. Не добавяйте цялото количество брашно в началото на месенето. Започнете с 2 ч. ч. и прибавете още, ако е необходимо. При мен тестото пое 3 ч. ч. брашно.
4
След като замесим тестото, го оставяме да втаса за 30 минути на стайна температура. Премесваме втасалото тесто и го разделяме на 8-10 равни топки. Броят им зависи от желаната големина на гевречетата.
5
Всяка топка разделяме на 2 части и от всяка част с намазнени ръце или върху леко мазна повърхност оформяме фитилче. Сплитаме фитилчетата и ги оформяме като геврече. Притискаме добре краищата му, за да слепнат и да не се отвори.
6
Готовите гевречета подреждаме в тава, която сме застлали с намазнена хартия за печене. Когато поставяме гевречетата в тавата, оставяме достатъчно място между тях, защото ще увеличат обема си и може да залепнат едно за друго.



Съвет:
По желание в сместа може да добавите сирене.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


196 ДУШИ ОНЛАЙН
Симона коментира рецептата Палачинки „Гундел“
Вера коментира рецептата Банички със сирене и картофи
M. се регистрира в сайта.
Radi Dimitrov се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: