Турска баклава от грис

Източник: Бон Апети
Дата: 23.03.2004
Турска баклава от грис
 
Необходими продукти:
1 с. л. кисело мляко
150 мл олио
2 капки оцет
1 щипка сол
нишесте за разточване
250 г краве масло
1,200 кг захар
7 жълтъка
1/2 л прясно мляко
1 кг пшеничен грис


Начин на приготвяне:
1
Турска баклава от грис
Тестото се приготвя, като жълтъците се разбиват с прясното мляко и се сипва олиото. Грисът се разбърква с киселото мляко, оцета и солта и се меси, докато се получи меко тесто. Покрива се с фолио или кърпа и се оставя да престои поне 3–4 часа.
2
Турска баклава от грис 2
Отпочиналото тесто се накъсва на топчета с големината на орех. Всяко топче се поръсва обилно с нишесте и се разточва на фина кръгла кора. Готовите кори се оставят да позасъхнат за 10 минути.
3
Турска баклава от грис 3
В намаслена тава се подреждат 6 от разточените кори, поръсват се с натрошени орехи и се покриват с още 6 кори. Отново се ръсят орехи и процедурата се повтаря до изчерпване на корите и орехите.
4
Турска баклава от грис 4
Подредената вече баклава се разрязва така, че да се получат 8 равномерни триъгълника, и се залива с леко охладеното разтопено масло. Баклавата се пече за 10–15 минути при температура 230 градуса, след това температурата се намалява на 130 градуса и се пече, докато се зачерви.
5
Турска баклава от грис 5
Захарният сироп се приготвя, като 800 мл вода се кипват в тенджера и се сипва захарта. Бърка се, докато напълно се разтвори.
6
Турска баклава от грис 6
Изпечената баклава се залива с охладения сироп. Ако сиропът е горещ, нужно е баклавата да е студена. Преди да се консумира, баклавата се оставя да престои 1 ден.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: