Цитрусова салата с джинджифилов мус

Източник: Бон Апети
Дата: 24.07.2009
Цитрусова салата с джинджифилов мус
 
Необходими продукти:
300 г компот ананас
2 банана
2 портокала
1 с. л. мед
1 ч. ч. прясно мляко
2 жълтъка
50 г шоколад
3 с. л. захар
1/2 ч. л. смлян джинджифил
1 желатин
1 суха сметана
малинов топинг за декорация
80 мл портокалов сок
50 мл сок ананас
3-4 с. л. ром
1 с. л. кокосови стърготини


Начин на приготвяне:
1
Цитрусова салата с джинджифилов мус
Жълтъците се разбиват със захарта, а шоколадът се разтопява заедно с млякото. Горещата шоколадово-млечна смес се налива при разбитите жълтъци, разбърква се добре и се вари, докато започне да се сгъстява. Покрива се с капак или фолио и се оставя да се охлади напълно.
2
Цитрусова салата с джинджифилов мус 2
Сметаната се разбива на сняг според указанието на опаковката. Желатинът се залива с 2-3 с. л. вода и се изчаква да поомекне. Поставя се на слабо загрят котлон и се бърка, докато се разтвори, след което се оставя да се охлади.
3
Цитрусова салата с джинджифилов мус 3
Охладеният желатин постепенно се налива към сметаната, като се бърка внимателно, за да не спадне. По същия начин се добавя и жълтъчно-млечната смес.
4
Цитрусова салата с джинджифилов мус 4
Получената смес се прехвърля в подходящи, намаслени и поръсени със захар купички и се охлажда в хладилник.
5
Цитрусова салата с джинджифилов мус 5
Портокалите се белят, така че да не останат бели люспи, и се нарязват на полумесеци. Бананите се режат на колелца, а ананасът - на кубчета.
6
Цитрусова салата с джинджифилов мус 6
Кокосовите стърготини се запичат на сух тиган за около 1/2 минута, оттеглят се от котлона, заливат се с рома и се разбъркват. Наливат се двата вида сок, отново се разбърква и се оставя да престои 2-3 минути.
7
Цитрусова салата с джинджифилов мус 7
Цитрусите се слагат в купа, разбъркват се и се поливат с меда и охладения и прецеден дреcинг.
8
Цитрусова салата с джинджифилов мус 8
При сервиране купичката с охладения желиран мус се потапя за кратко в гореща вода и се обръща върху чинията за сервиране. Около него се редят резени от готовата цитрусова салата и се полива с малиновия топинг.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: