Цитрусов десерт

Балансирана комбинация на сладко и кисело с приятно хрупкави нотки
Източник: Бон Апети
Дата: 02.01.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
400 мл сладко десертно червено вино
3 с. л. нишесте
4 грейпфрута (малки)
400 г заквасена сметана
4 портокала
1 лимон
250 г захар
1 ч. л. канела

за бисквитите:
80 г краве масло
150 г брашно
50 г захар
канела за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Цитрусов десерт
Всички цитруси се обелват и се филетират. Сокът, който се отделя, при рязането и филетирането, се събира. Изстисква се и вътрешността и каквото е останало по корите – трябва да се съберат около 200 мл сок.
2
Цитрусов десерт  2
Виното се загрява със захарта, канелата и сока от плодовете на слаб огън, докато се уплътни – около 20 минути.
3
Цитрусов десерт  3
Брашното, маслото и захарта за бисквитите са смесват в купа. Прибавят се 2 с. л. студена вода, претрива се с ръце и тестото се оформя на топка. Слага се в хладилник за 10–15 минути и след това се разточва върху набрашнен плот.
4
Цитрусов десерт  4
Нарязва се на 16 ленти, като продълговати бисквити, които се поставят в тава върху силиконов килим. Поръсват се с канела и се пекат на 200 градуса с вентилатор за 10 минути. Ако при разточване тестото омекне, преди да изпечете, сложете за кратко в хладилника.
5
Цитрусов десерт  5
Заквасената сметана се разбива. Нишестето се разтварят в 100 мл студена вода и се разбърква, за да няма бучки. Прибавя се към редуцирания сос и се готви, докато се сгъсти – около 3 минути. Дърпа се от огъня и се слагат плодовете.
6
Цитрусов десерт  6
В чаши или купи за сервиране се разпределя сметаната, отгоре - охладената плодова смес, накрая се забождат по няколко бисквити.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

26.07.2020
Лятна интерпретация с праскова, малини и круша.
1.
Изпрати
лично съобщение

14.11.2013
текстурата е невероятна а ароматите страхотни
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: