Цитронова ципура с босилек на фурна

Източник: Бон Апети
Дата: 22.08.2005

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
2 ципури
1 с. л. зехтин
2-3 скилидки чесън
листа пресен босилек
4-5 стръка магданоз
1 скилидка чесън
1 лимон
2 тиквички
1 кг дребни картофи
1 ч. л. пресен розмарин
20-30 г масло
2-3 лъжици зехтин
морска сол на вкус

за салатата:
1 с. л. каперси
1 филе аншоа
3 червени чушки
4 зелени чушки
3-4 с. л. зехтин
1 с. л. оцет


Начин на приготвяне:
1
Цитронова ципура с босилек на фурна
Рибата се почиства от вътрешностите и люспите. Перките се отстраняват и от двете страни на рибата се правят по три диагонални разреза.
2
Цитронова ципура с босилек на фурна 2
Кората на лимона се настъргва и се смесва със скълцана скилидка чесън, ситно нарязани босилек и магданоз, морска сол на вкус и една лъжица зехтин. Разрезите на рибата се пълнят с получената смес.
3
Цитронова ципура с босилек на фурна 3
Тиквичките се нарязват на едри парчета, чушките се изчистват от семето.
4
Цитронова ципура с босилек на фурна 4
Рибата се поставя в намаслена тава, полива се с лимонов сок и се посолява. Зеленчуците се подреждат около рибата в тавата и се поливат със зехтин. Ястието се пече 20-25 минути в умерено нагорещена фурна (температура до 180 градуса).
5
Цитронова ципура с босилек на фурна 5
Картофите се обелват и сваряват. Кравето масло и зехтинът се сгорещяват в тенджера. Сварените картофи се запържват до червено, след което се поръсват със ситно нарязани чесън и розмарин и се посоляват. След 1-2 минути се свалят от котлона.
6
Цитронова ципура с босилек на фурна 6
Когато рибата се изпече, чушките се изваждат, обелват се и се нарязват на ивички. Овкусяват се с наситнени чесън и аншоа, добавят се нарязаните каперси, подправя се с оцет, сол и зехтин и се разбърква.
7
Цитронова ципура с босилек на фурна 7
Ципурата се гарнира с картофи и салата и се сервира.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


137 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: