Царевичен кейк с мед и лимони

Ароматен и богато сиропиран
Източник: Бон Апети
Дата: 03.04.2013
Царевичен кейк с мед и лимони
 
Необходими продукти:
3/4 ч. ч. царевичен грис (качамак)
3 яйца
200 г сурови бадеми
340 г краве масло
1/2 ч. ч. мед
1 1/2 ч. л. бакпулвер
кората от 2 лимона
пудра захар за поръсване

за сиропа:
1/2 ч. ч. мед
сокът от 2 лимона


Начин на приготвяне:
1
Царевичен кейк с мед и лимони

Медът за качамака се загрява в касерола на котлона, докато стане течен. Маслото (размекнато на стайна температура) се разбива с миксер. Прибавя се медът и отново се разбива до получаването на кремообразна консистенция. Добавят се яйцата, едно по едно, при постоянно бъркане с миксер.

 


2
Царевичен кейк с мед и лимони 2

В друга купа се смесват смлените бадеми, царевичният грис, бакпулверът и настърганата кора от лимон.

 


3
Царевичен кейк с мед и лимони 3

Сухите съставки се смесват с течните и се бърка до хомогенизиране с миксер.

 


4
Царевичен кейк с мед и лимони 4

Тестото се изсипва в квадратна форма за кейк с махащо се дъно и хартия за печене.

 


5
Царевичен кейк с мед и лимони 5

Пече се в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор, за 45 минути. След това се оставя в изключена фурна за още 20 минути.

 


6
Царевичен кейк с мед и лимони 6

Медът за сиропа се смесва със сока от лимон и се загрява до разтваряне.

 


7
Царевичен кейк с мед и лимони 7

Кейкът се надупчва с шишче и се залива със сиропа. Оставя се да се напои за 4 часа в хладилник.

 


8
Царевичен кейк с мед и лимони 8

Нарязва се на малки квадратни парчета, поръсва се с пудра захар и се поднася.


 




Съвет: Ако смелите бадемите в блендер, ще им избие мазнината, затова препоръчваме орехомелачка, за да стане като брашно. Може да използвате и готово бадемово брашно.


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

29.06.2015
На мен не ми хареса особено, но другите вкъщи го харесаха, стана прекалено сладко и може би заливката беше излишна
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Здравейте , кекса е много хубав . Искам да споделя , че заместих бадемите с кокосови стърготини ( понеже нямах бадеми ) , но пак се получи .
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


171 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: