Тройка нахут

Вкусна разядка, дип или снак
Източник: sailvegan
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 08.10.2017
Тройка нахут
 
Необходими продукти:
1 кг нахут (или 3 консерви от по 400 г)
3 средно големи моркова
2 средно големи глави цвекло (сурово)
5-6 скилидки чесън
150 мл лимонов сок (прясно изцеден сок от 3-4 лимона)
6-8 с. л. сусамов тахан
3 ч. л. хималайска сол (смляна)
1 щипка прясно смлян черен пипер
1/2 ч. л. прясно смлян кимион
6 с. л. зехтин „Екстра върджин“
1 ч. ч. вода
сол на вкус

за украса:
кориандър и мента (или джоджен)


Начин на приготвяне:
1
Ако използвате суров нахут е препоръчително да го накиснете в дълбока тенджера с вода и да го оставите да престои за една нощ или 8 часа (имайте предвид, че нахутът поема доста вода). След това го варете поне 1 час и 30 минути (или 2 часа). След като заври първия път сменете водата и когато заври отново добавете 1 с. л. сол.
2
Ако използвате нахут от консерва трябва да го отцедите от течността и да го полеете с вода, за да отстраните пяната.

3
Измийте и изчистете добре с четка морковите и цвеклото но не ги белете (сега са пресни, в сезон са и са най-полезни). Нарежете ги на кубчета, леко ги посолете и ги изпечете поотделно (за да не се смесват цветовете) за 20-30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
4
Пригответе хумуса. В блендер или кухненски робот сложете нахута, чесъна, лимоновия сок, сусамовия тахан, 2 ч. л. сол и 1 щипка черен пипер. Водата и зехтинът се добавят постепенно в зависимост от желаната гъстота. Разделете сместа на 3 части.
5
Пригответе втората партида с морковите. Сложете ги в блендера, заедно с част от готовия хумус и кимиона. Блендирайте докато получите хомогенна смес. Добавете 1 щипка индийско орехче и кориандър за украса.
6
Измийте каната на блендера и сложете в нея последната част от хумуса, заедно с изпеченото цвекло. Може да добавите 1 с. л. кисело мляко и нарязана мента (или джоджен).

7
Поднесете с пресни зеленчуци – моркови, чушки, краставици, стръкове целина, сурови броколи и карфиол.


Съвети:
Може да добавите или да намалите количеството тахан, в зависимост от вкуса ви и желаната текстура на хумуса.

Ако искате да е по-диетично може да не слагате зехтин, а да го заместите с повече вода.

Ако искате да промените разядката има много начини:

1. Не слагайте чесън и сложете повече сусамов тахан, добавете кимион или индийско орехче – според вкусовите ви предпочитания.

2. Добавете печени чушки и 1 ч. л. хариса (лют сос от червени чушки) - става много апетитно и интересно.

3. Хумус с карамелизиран червен лук (или изпечен на фурна). Следвайте принципите на основната рецепта и разнообразявайте с фантазия.

4. Оставете малка част цели зърна нахут и ги използвайте за гарниране. Може да полеете с малко хариса и зехтин.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


147 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: