Трицветна парти торта

С боровинки, ананас и ...цвекло
Източник: Бон Апети
Дата: 21.05.2020
Трицветна парти торта
 
Необходими продукти:
за тестото:
3 ч. ч. брашно
3 яйца
2 ч. ч. захар
1 ч. ч. олио
1 пакетче бакпулвер
1 ч. л. сол
100 г бели стафиди
150 г сладко от боровинки
1 глава цвекло (средно голяма)
1 с. л. сок от лимон
150 мл ром

за крема:
1 консерва компот от ананас (400 г)
500 г сирене „Маскарпоне”
400 г заквасена сметана
300 г пудра захар
пресни плодове за гарниране (ягоди, киви)
листа мента за гарниране


Начин на приготвяне:
1
Трицветна парти торта

Брашното, яйцата, захарта, олиото, бакпулвера и солта се смесват и се разбиват с миксер.

 


2
Трицветна парти торта 2

Цвеклото се обелва и се нарязва.

 


3
Трицветна парти торта 3

Разбива се в блендер с лимоновият сок,  докато стане на фина маса.

 


4
Трицветна парти торта 4

Стафидите се накисват в рома.

 


5
Трицветна парти торта 5

1/3 от тестото се смесва с цвеклото и се разбива докато се получи хомогенна смес.


6
Трицветна парти торта 6

Втората част от тестото се смесва със сладкото от боровинки, а третата част с накиснатите стафиди.


7
Трицветна парти торта 7

Трите смеси се разпределят във три форми за торта (26 см) и се пекат в предварително загрята на 175 градуса фурна, с вентилатор, за 30 минути. След това се оставят да се охладят.

 


8
Трицветна парти торта 8

Ананасът се отцежда от сока и се разбива в блендер. Сиренето „Маскарпоне” се смесва със заквасената сметана и се разбива със захарта. Добавя се ананасът и се разбърква.

 


9
Трицветна парти торта 9

Сокът от консервата ананас се загрява. Във форма се поставя блата с боровинки и се сиропира със сока от ананас. Намазва се 1/3 от крема.

 


10
Трицветна парти торта 10

Отгоре се слага блата със стафиди. И той се поръсва със сок и се намзва с крем.

 


11
Трицветна парти торта 11

Последен се поставя блата с цвеклото, сиропира се и се намазва с останалия крем. Тортата се охлажда в хладилника поне за 4 часа.

 


12
Трицветна парти торта 12

После се изважда и се украсява с пресните плодове и листенца мента.


Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

12.08.2020
Тортата е много ефектна, но брашното 600 г и при мен дойде в повече. Сместта беше много суха и за да стане на тесто като за кекс добавих малко прясно мляко. Това голямо количество се отрази и на височината на тортата, стърчеше над стандартна форма с падащо дъно. По мое лично мнение захарта също е много, особено в блата с боровинковото сладко. Аз я намалих, а в крема я замених със около 100 г мед, защото трябваше да се балансира вкуса на сладките блатове.
7.
Изпрати
лично съобщение

20.07.2020
Благодаря ви за рецептата:) тортата стана много вкусна:)
6.
Изпрати
лично съобщение

26.05.2020
Една чаена чаша брашно не е 200 г., а около 120, максимум 140г.
5.
Изпрати
лично съобщение

19.10.2015
Без алкохола и стафидите- децата я обожават- цветна, вкусна и несинтетична не на последно място !
4.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Искам да ви попитам защо когато добавих пасираният ананас в разбитото маскарпоне със заквасената сметана крема се пресече? Преди да добавя ананаса беше гладък, пухкав?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


239 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: