Торта „Васа”

Тя е изключително пищна - истинска празнична торта с вкус на ядки и шоколад
Източник: Бон Апети
Дата: 18.01.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
4 яйца размер L
4 с. л. захар
4 с. л. брашно
40 г сурови орехи
4 с. л. крем ликьор за сиропиране
масло за намазване
брашно за поръсване

за шоколадовия крем:
4 жълтъка размер L
200 г сурови бадеми
125 г краве масло
50 г какао
500 мл прясно мляко
4 с. л. брашно
6 с. л. захар
1 с. л. крем ликьор

за белтъчния крем:
4 белтъка размер L
12 с. л. захар
50 г печени лешници
какао за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Торта „Васа”
Орехите за блата се смилат фино в блендер, без да стават на масло. Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Жълтъците се разбиват с половината захар, докато станат светложълти Белтъците се разбиват с останалата захар, докато станат на сняг. След това се събират.
2
Торта „Васа” 2
Прибавят се орехите и брашното като се разбърква внимателно със силиконова лъжица, за да не спадне сместа.
3
Торта „Васа” 3
Тестото се изсипва в намаслена и поръсена с брашно кръгла форма за торта с диаметър 26 сантиметра. Пече се в предварително загрята на 180 градуса с вентилатор за около 25 минути и след това се охлажда.
4
Торта „Васа” 4
Бадемите за шоколадовия крем се смилат в блендер, но не много фино. 50 мл от млякото се заделят, а останалото се загрява в касерола заедно с какаото и захарта.
5
Торта „Васа” 5
Брашното се разтваря в отделеното мляко и се разбърква заедно с жълтъците.
6
Торта „Васа” 6
Горещото мляко се налива малко по малко към сместа с брашното. След това темперираната смес се връща на огъня и се бърка докато кремът се уплътни добре.
7
Торта „Васа” 7
Отстранява се от котлона, прибавят се смлените бадеми и кремът се охлажда, като се покрива с пластик, за да не хваща кора.
8
Торта „Васа” 8
Студеният крем се разбива с миксер заедно с крем ликьора. Когато се смесят добре, се прибавя маслото и отново се разбива с миксер, докато се получи хомогенна смес. Оставя се в хладилник, пак покрит с пластик.
9
Торта „Васа” 9
Захарта за белтъчния крем и 120 мл вода се слагат в касерола и се готвят, докато се получи гъст сироп, а лешниците се нарязват наситно. Белтъците се разбиват в голяма купа и към тях на тънка струйка при непрекъснато бъркане с миксер се налива горещият сироп. Прибавят се лешниците.
10
Торта „Васа” 10
Във формата за торта се слага блатът, сиропира се с 4 с. л. крем ликьор след това се полага какаовия крем, а върху него белтъчния.
11
Торта „Васа” 11
Тортата се оставя в хладилник за 4 часа, за да се охлади добре. Тогава формата се маха, поръсва се с какао и е готова за поднасяне.

Подобни рецепти:
Коментари (18)
18.
Изпрати
лично съобщение

17.04.2015
Беше много вкусна
17.
Изпрати
лично съобщение

12.10.2014
Тортата е страхотна. Когато я приготвям пак бих сложила по малко захар на белтъчения крем.
16.
Изпрати
лично съобщение

04.07.2014
Тортата стана много вкусна,но за съжаление 10 минути след изваждането от хладилника,кремовете се втечниха и леко се разтече.Въпреки това гостите я хапнаха с удоволствие :).
15.
Изпрати
лично съобщение

31.03.2014
Изключително добра рецепта! Много вкусна! Замених бадемите с орехи, а в белтъчния крем не съм слагала слагала ядки, защото нямах под ръка печени орехи. И вместо ликьор за сиропиране използвах коняк, затоплен с няколко лъжици захар. Стана страхотно.
14.
Изпрати
лично съобщение

28.03.2014
Направих тортата, но добавих един целувчен блат и намалих ядките. Стана страхотна.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: