за блатовете:
2 яйца
2 белтъка
80 г филирани бадеми
30 г шамфъстъци
30 г пудра захар
20 г брашно
20 г кристална захар
1 с. л. краве масло
за ягодовото желе:
100 г ягоди
80 г захар
1 ч. л. желатин
за баварския крем:
100 мл животинска сметана
100 мл прясно мляко
40 г захар
30 г шамфъстъци
10 г бурбонска ванилова захар
2 жълтъка
1 ч. л. желатин
за ягодовия мус:
350 г ягоди
160 г захар
250 мл животинска сметана
1 1/2 ч. л. желатин
за завършване:
50 мл портокалов ликьор
50 г ягоди
30 г шамфъстъци
Бадемите и шамфъстъците за блата се смилат с пудрата захар.
Разбиват се много добре с яйцата.
Добавя се брашното и внимателно се разбърква.
Белтъците и кристалната захар се разбиват на сняг. Постепенно, при внимателно разбъркване, се прибавят към ядките и яйцата. Налива се и предварително разтопеното масло. Разбърква се.
Сместа се разделя в 2 квадратни форми за печене, застлани с пергаментова хартия. Блатовете се пекат 10 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се и се изваждат от формите.
Ягодите за желето се разполовяват, загряват се със захарта и се пасират.
Добавя се желатинът, предварително накиснат в 50 мл вода и след това разтопен на водна баня. Сместа се сипва в квадратна форма, покрита с прозрачно фолио. Оставя се да стегне във фризер.
Млякото и сметаната за баварския крем се кипват с ваниловата захар и смлените шамфъстъци. Жълтъците се разбиват със захарта и в тях се налива горещата млечна смес.
Слага се на умерен огън и се готви 2–3 минути без да кипва.
Желатинът се накисва в 30 мл студена вода и след това се разтопява на водна баня. Добавя се към леко охладената млечна смес. Оставя се да се охлади до стайна температура.
Кремът се излива върху желето и се прибира във фризера.
Ягодите за муса се загряват със 120 г от захарта. Пюрират се. Желатинът се накисва в 30 мл вода и се разтопява. Сипва се в ягодовото пюре, охладено до стайна температура.
Сметаната се разбива с останалата захар. Добавя се към ягодовата пюре и се разбърква.
Единият блат се намазва с портокалов ликьор, отгоре се слага малко от муса.
Поставя се пластът от желето с баварския крем.
Следва блат, който се намазва с ликьор и накрая – останалият мус.
Тортата се прибира в хладилник поне за 3 часа, за да стегне.
Украсява се с ягоди и шамфъстъци и по желание – с разбита сметана.