Торта с лек крем

Ароматна и лека торта
Източник: nefertifi
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 16.06.2015
Торта с лек крем
Торта с лек крем
Торта с лек крем
Торта с лек крем
Торта с лек крем
 
Необходими продукти:
за блата:
4 яйца
4 с. л. захар
4 с. л. брашно (с връх или 5 равни)
1 пакетче ванилова захар
200 мл плодово мляко за пиене (с вкус на банан)

за крема:
500 мл сладкарска сметана
3-4 с. л. малиново сладко
2 с. л. портокалово сладко
1 пакетче желатин (бял, фино смлян)
1 капсула есенция с аромат на ром

за декорация:
1 ч. л. какао


Начин на приготвяне:
1
Белтъците се разбиват с двата вида захар (кристална и ванилова).
2
Към тях на три пъти добавяме жълтъците, като разбиваме добре, след всяко добавяне.
3
Брашното също се добавя на три пъти и отново, след всяко дбавяне, разбиваме до хомогенизиране.
4
Изсипваме сместа в намаслена тавичка, с хартия за печене на дъното и печем 30-35 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Аз използвах по-голяма (правоъгълна) тавичка, за да се получи блат, с дебелина от около 2 см.
5
Готовият блат се охлажда за около 15 минути и се разрязва надве. Плодовото мляко се разпределя равномерно по двете страни на квадратните блатове.
6
Сметаната се разбива (не до твърд крем) и се добавят малиновото сладко и есенцията. Разбъркваме до хомогенизиране и сгъстяване на крема. Постепенно добавяме желатина (приготвен според указанията на опаковката) и бъркаме постоянно, до хомогенизиране.
7
Върху първия блат разпределяме около половината от сметаната. Отгоре нанасяме равномерно портокаловото сладко.
8
Слагаме втория блат и разпределяме останалата сметана, като покриваме и тортата и отстрани. Заравняваме повърхността на сметаната, след което я набраздяваме с вилица или с нож за хляб. Накрая поръсваме с какао (през цедка за чай).
9
Готовата торта се оставя в хладилник за около 5 часа и е готова за консумация.

Съвети:
1. Блатът се пече на средното ниво на фурна без вентилатор.
2. Плодовото мляко може да бъде и с друг аромат или да се замени с капучино.
3. Сладкото също може да бъде друго - от череши, от ягоди, от ананас и др. Споделям тази комбинация, защото се получи много успешна.
4. Не съм добавяла допълнително захар към сметаната, защото се овкусява достатъчно добре със сладкото.
5. Декорацията също може да бъде различна - шоколадови пръчици или стърготини, кокосово брашно, плодове, ядки. Правила съм декорация с ягоди, нарязани на тънки филийки. Задължително ги запечатвам с желатинова смес, като разтварям 1 ч. л. бял желатин в 1/2 к. ч. студена вода, добавям 1 пакетче кафява захар (5г.), разбърквам и оставям да набъбне. След това втечнявам сместа на водна баня и с четка разпределям равномерно върху ягодите.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


187 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: