Торта с крем карамел (Кодрит кадир)

Източник: НАДЯ ПЕТКОВА
ТИТЛА: Помощник готвач
Дата: 31.03.2015
Торта с крем карамел (Кодрит кадир)
 
Необходими продукти:
за карамела:
5 с. л. захар

за крема:
800 мл прясно мляко
5 яйца
200 г захар
1 ванилия

за блата:
1 яйце
100 г захар
100 мл прясно мляко
100 мл растително масло
1 ч. л. бакпулвер
100 г брашно
2 ч. л. какао


Начин на приготвяне:
1
Приготвя се карамел, като тавичката се поставя на котлон или във фурна и в нея се разтопява захарта. Карамелът се разпределя по дъното и стените на съда и се оставя настрана, да изстине. (Използва се форма с диаметър 20-22 см. Моята беше 24 см и тортата стана малко по-ниска.)
2
Кремът се приготвя като яйцата се разбиват със захарта и се добавят ванилията и прясното мляко. Сместа се изсипва върху изстиналия карамел.
3
Кексовото тесто се приготвя като яйцето се разбива със захарта и се добавят млякото, олиото, бакпулверът, брашното и какаото. Кексовото тесто се изсипва на струйка, много внимателно, точно в средата на тавичката с крема.
4
Тавата със сладкиша се поставя в друга тава, в която е налята топла вода и се пече 50 минути на водна баня, в загрята на 180 градуса фурна (аз пекох точно толкова, но мисля, че може още малко).
След като изстине, се оставя за 12 часа в хладилник, заедно с водата. Преди сервиране се обръща върху поднос.
Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

31.12.2015
Много апетитно
5.
Изпрати
лично съобщение

17.12.2015
Лесен и много вкусен сладкиш!
4.
Изпрати
лично съобщение

14.09.2015
да
3.
Изпрати
лично съобщение

29.06.2015
Уникален десерт. Всички го харесаха.
2.
Изпрати
лично съобщение

16.06.2015
Много вкусен десерт. Обра овациите :) Само че малко кривна тавата, като го слагах за печене и стана неравен (което по никакъв начин не развали вкуса :) )
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: