Торта с халва и карамел

Източник: мариела
ТИТЛА: Главен готвач
Дата: 21.02.2017
Торта с халва и карамел
Торта с халва и карамел
Торта с халва и карамел
 
Необходими продукти:
за блата:
3 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. брашно
3 с. л. какао
5 г бакпулвер
200 г кисело мляко

за крема от тахан халва:
200 г тахан халва
50 мл прясно мляко
1 с. л. олио

за карамеления крем:
10 с. л. захар
250 мл прясно мляко
3 с. л. царевично нишесте
1 с. л. олио

за ганаша:
100 г черен шоколад
125 г краве масло (меко)
100 г пудра захар


Начин на приготвяне:
1
Яйцата се разбиват със захарта, добавят се брашното с бакпулвера, какаото и киселото мляко. Разбърква се. Получената смес се изсипва в тава и се пече до готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна (Аз използвах голямата тава на фурната).
2
Прясното мляко за крема от тахан халва се затопля и в него се слага халвата. Разбърква се, докато халвата се разтопи и се добавя олиото.
3
Захарта за карамеления крем се карамелизира в подходящ съд и се добавя в млякото. Карамелът се втвърдява, но се оставя на котлона и се бърка, докато се разтопи. Нишестето се разтваря в малко вода и се добавя към карамелената смес. Бърка се, докато се сгъсти. След това се сипва олиото и съдът се дърпа от котлона.
4
Шоколадът се разтопява и се оставя да се охлади. Маслото се разбива с пудрата захар на пухкав крем. Добавя се изстиналият шоколад.
5
Блатът се реже на три части. Тортата се сглобява, като се редуват блат, крем, блат, крем и накрая се залива с ганаша.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

13.03.2019
За около час беше готов, но го направих без ганаша, тъй като и без него беше достатъчно сладко. Много добро попадение. Препоръчвам! Браво на автора на рецептата!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: