Торта с домашни блатове, млечно-яйчен крем и бишкоти

Източник: Павлина Панева
ТИТЛА: Чирак
Дата: 11.02.2015
Торта с домашни блатове, млечно-яйчен крем и бишкоти
 
Необходими продукти:
за блатовете:
3 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. прясно мляко
3/4 ч. ч. олио
1 ч. л. сода
1 ванилия
2 ч. ч. брашно
50 г ром (по желание)

за млечно-яйчения крем:
3 жълтъка
100 г захар
350 мл прясно мляко
10 г желатин
350 мл течна сметана

за декорация:
200 г бишкоти
50 г шоколад за поръсване
50 г орехи или кокосови стърготини за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Торта с домашни блатове, млечно-яйчен крем и бишкоти
Приготвяне на блатовете:
От изброените продукти се прави тесто, което се разделя на 3 равни части. Пече се около 40 минути, на 280 градуса, върху намазнена хартия за печене, във форма с подвижно дъно и диаметър 24-26 см. Първият блат се изпича, а към останалите се добявя по 1 с. л. какао - за цвят.
2
Торта с домашни блатове, млечно-яйчен крем и бишкоти
Приготвяне на крема:
Сипваме млякото в малка тенджерка и го оставяме на котлона да заври, след което го оставяме настрана. В друг съд разбъркваме жълтъците, заедно със захарта, до побеляване. Към разбърканите жълтъци и захарта прибавяме на тънка струйка млякото и продължаваме да бъркаме с миксер на ниски обороти, като по този начин сместа се темперира. Сместа се връща на котлона и се готви до леко сгъстяване - около 3-4 минути, при интензивно бъркане. Сваля се от огъня и се прибавя и желатинът. Разбъркваме до разтопяването на желатина. Оставяме млечно-яйчения крем да поизстине.
След като кремът изстине, приготвяме сметаната. Преди да я отворим, я разклащаме енергично и я изсипваме в съда. Започваме да бъркаме с миксера до нейното сгъстяване, първо на по-ниски обороти, като постепенно увеличаваме оборотите.
Изстиналият млечно-яйчен крем се прибавя към сметаната и се разбърква да хомогенизиране.
3
Торта с домашни блатове, млечно-яйчен крем и бишкоти 3
Сглобяване на тортата:
На дъното форма за торта с подвижно дъно и с диаметър 26-28 см се слага първият какаов блат. Около него, по периферията на формата, се редят изправени бишкотите, които предварително се изрязват, съобразно височината на формата и се потапят в мляко. Върху какаовия блат се слага 1/3 от крема. Поставя се белият блат и още 1/3 от крема. Накрая поставяме втория какаов блат и заливаме с останалия крем. Оставяме тортата да престои в хладилник, най-добре за една нощ и след като я извадим, я украсяваме, по желание с настърган шоколад и орехи или кокосови стърготини.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

11.02.2015
Вкусът е невероятен.Просто трябва да се направи.Заслужава си!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: