Торта „Прага“

Прекрасен десерт
Източник: Бон Апети
Дата: 18.09.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
4 яйца
140 г захар
100 г краве масло
80 г брашно
50 г какао
1 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол

за крема:
400 г краве масло
200 мл подсладено кондензирано мляко
4 жълтъка
1 пакетче бурбонска ванилова захар

за глазурата:
80 г черен шоколад
50 г краве масло
50 г захар

за намазване:
50 мл тъмен ром
6 с. л. кайсиев конфитюр

Бон Апети препоръчва:

 

Начин на приготвяне:
1
Торта „Прага“
Яйцата за блата се разделят на белтъци и жълтъци. Жълтъците се разбиват с половината захар, докато побелеят.
2
Торта „Прага“ 2
Прибавя се брашното, смесено с какаото и бакпулвера. Накрая се сипва разтопеното масло и се разбърква.
3
Торта „Прага“ 3
Белтъците се разбиват с щипка сол. Добавя се останалата захар и се разбива, докато захарта се разтвори.
4
Торта „Прага“ 4
Белтъците се прибавят на няколко пъти към сместа с жълтъци, като се бърка внимателно.
5
Торта „Прага“ 5
Сместа се прехвърля във форма за кейк с подвижно дъно с диаметър 22 см, застлана с хартия за печене.
6
Торта „Прага“ 6
Пече се 30 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор.
7
Торта „Прага“ 7
След това се охлажда и се реже на три блата.
8
Торта „Прага“ 8
Кондензираното мляко и жълтъците за крема се готвят на умерен огън, при постоянно бъркане, докато сместа се сгъсти.
9
Торта „Прага“ 9
Прехвърля се в друг съд и се охлажда в купа с лед и вода.
10
Торта „Прага“ 10
Маслото се разбива с ваниловата захар, докато стане пухкаво. Добавя се на няколко пъти и сместа с жълтъци и отново се разбива.
11
Торта „Прага“ 11
Маслото за глазурата се разтопява на котлона, заедно със захарта и 2 с. л. вода.
12
Торта „Прага“ 12
Дърпа се от огъня и се разбърква с шоколада.
13
Торта „Прага“ 13
Блатовете се подреждат един върху друг, като се напояват с ром и се мажат със загрят кайсиев конфитюр и маслен крем.
14
Торта „Прага“ 14
Върху последния блат се слага само ром.
15
Торта „Прага“ 15
Тортата се охлажда за 30 минути. Покрива се с шоколадовата глазура и се оставя в хладилник за 2 часа.
16
Торта „Прага“ 16
Съвет: Към крема може да добавите 15 г какао.
Подобни рецепти:
Коментари (7)
7.
Изпрати
лично съобщение

01.10.2021
Много ми хареса как се получи. Сиропирах блатовете със сок от компот от кайсии за повече сочност и се наложи да заменя конфитюра от кайсии с такъв от портокал, но пак се получи прекрасно. Много вкусна торта и не е трудна за приготвяне. Има балансиран вкус и не е прекалено сладка.
6.
Изпрати
лично съобщение

07.12.2018
Към крема за тортата добавих и една голяма супена лъжица течен бял шоколад и едро нарязани парченца касии от компот. И тъй като нямаше какво да правя белтъците ги разбих на сняг и добавих към крема. Това придаде една страхотна пухкавост и въздушност на крема. Не полях блатовете с ром, а в малко от сока от компота добавих 3 капки есенция от ром.така ще можете да я напоите колкото искате
5.
Изпрати
лично съобщение

17.08.2018
Много е вкусна!
4.
Изпрати
лично съобщение

24.04.2016
Тортата е вкусна,но ако някой иска да е по-сочна трябва да се напоят блатовете повече.
3.
Изпрати
лично съобщение

17.03.2016
Ето я и моята Прага
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


205 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: