Торта „Пиня Колада”

Или как да превърнем коктейла в десерт?
Източник: Бон Апети
Дата: 17.02.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
400 г брашно
2 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сол
400 г светла кафява захар
250 г краве масло (на стайна температура)
400 мл прясно мляко
5 яйца
2 ванилии

за ананасовата плънка:
1 консерва ананас на кубчета (800 г)
200 г захар
сокът от 1 лимон

за крема:
3 белтъка
50 мл вода
200 г захар
300 г краве масло (на стайна температура)
150 мл кокосово мляко
150 мл тъмен ром
100 г кокосови стърготини


Начин на приготвяне:
1
Торта „Пиня Колада”
Брашното се смесва със содата, бакпулвера, солта и ванилиите. Добавят се кафявата захар, 300 мл от млякото и маслото, и се разбърква с миксер до хомогенизиране. Сипват се и разбитите с останалото мляко яйца и отново се разбърква.
2
Торта „Пиня Колада” 2
Сместа се изсипва в кръгла силиконова форма и се пече 1 час и 20 минути на 160 градуса.
3
Торта „Пиня Колада” 3
Охлажда се и се реже на 3 блата.
4
Торта „Пиня Колада” 4
Плънката се приготвя като захарта се смесва с ананаса (заедно със сока от консервата) и лимоновия сок, готви се на слаб огън, до получаване на сладко и се охлажда.
5
Торта „Пиня Колада” 5
От захарта и водата за крема се приготвя захарен сироп. Налива се на тънка струйка към разбитите белтъци, при непрекъснато бъркане.
6
Торта „Пиня Колада” 6
Охлажда се леко и постепенно се добавят маслото и кокосовото мляко.
7
Торта „Пиня Колада” 7
Блатовете се сиропират с рома.
8
Торта „Пиня Колада” 8
Върху първия блат се слага половината ананасова плънка.
9
Торта „Пиня Колада” 9
Отгоре се разпределя 1/3 от крема.
10
Торта „Пиня Колада” 10
Следва вторият блат и върху него – останалата ананасова плънка и крем.
11
Торта „Пиня Колада” 11
Завършва се с третия блат, намазва се с останалия крем и се зафилва.
12
Торта „Пиня Колада” 12
Готовата торта се поръсва със запечените на сух тиган кокосови стърготини и се оставя в хладилник за 4 часа.


Съвет:
Ако нямате силиконова форма, може да използвате форма за печене с подвижно дъно и хартия, намазана с масло и поръсена с брашно. Вместо ром може да използвате захарен сироп с есенция ром.

Подобни рецепти:
Коментари (9)
9.
Изпрати
лично съобщение

15.02.2018
Много ароматна!!
8.
Изпрати
лично съобщение

27.03.2015
Уникална торта. Направо не усетихме кога свърши. Комбинацията е страхотна.
7.
Изпрати
лично съобщение

30.12.2014
Прекрасно вкусна и сравнително лесна за приготвяне, когато \"шефът\" има желание да отдели малко от времето си!
6.
Изпрати
лично съобщение

16.11.2014
Супер
5.
Изпрати
лично съобщение

16.11.2014
Много вкусна и ефектна :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


180 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: