Торта „Паскуалина”

Солено безмесно ястие, с плънка от лапад, спанак, яйца и сирена
Източник: Бон Апети
Дата: 11.04.2012
Торта „Паскуалина”
 
Необходими продукти:
за тестото:
500 г брашно
30 мл зехтин
300 мл вода
1/2 ч. л. сол

за плънката:
1,5 кг пресен спанак
600 г пресен лапад
2 стръка кервиз (листата)
5 стръка майорана
60 г сирене „Пармезан”
500 г сирене „Рикота”
40 г галета
6 яйца
2 жълтъка
1/2 ч. л. индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
брашно за поръсване
60 мл зехтин за намазване


Начин на приготвяне:
1
Торта „Паскуалина”

Продуктите за тестото се смесват и се замесва гладко и еластично тесто (може и с миксер за около 6 – 8 минути, с приставките за тесто).

 


2
Торта „Паскуалина” 2

Оформя се руло, разрязва се на 11 еднакви парчета и 1 по-голямо, което ще е основата на тортата.

 


3
Торта „Паскуалина” 3

Правят се топки. Слагат се в набрашнена тава и се покриват с фолио за свежо съхранение. Оставят се за около 30 минути да починат.

 


4
Торта „Паскуалина” 4

Спанакът и лападът се почистват, като се махат твърдите дръжки и жилата по средата. Измиват се, бланшират се за кратко във вряща вода и после се шокират в ледена.

 


5
Торта „Паскуалина” 5

Отцеждат се и се изтискват добре,  така че почти да не пускат вода. Нарязват се наситно.

 


6
Торта „Паскуалина” 6

Листата от кервиза и майораната се наситняват. Смесват се със спанака, лапада, настъргания пармезан, рикотата, галетата, 2 от яйцата и 1 жълтък. Подправя се със сол, пипер и индийско орехче и се разбърква.

 


7
Торта „Паскуалина” 7

Форма с диаметър 26 см се намазва със зехтин. По-голямата топка се разточва много тънко – тя ще покрива дъното и стените на формата и леко трябва да излиза от нея.

 


8
Торта „Паскуалина” 8

5 тестени топки се разточват на тънко върху набрашнен плот, една след друга.  Корите, които ще се получат трябва да са с диаметъра на формата за печене. 4 от корите се намазват със зехтин, подреждат се една върху друга върху основата,  отгоре се слага петата, като не се маже със зехтин, а се притиска леко.

 


9
Торта „Паскуалина” 9

Отгоре се изсипва плънката и се разпределя равномерно. С намокрена супена лъжица в нея се правят 4 вдлъбнати. Във всяка от тях се чуква по 1 яйце, като се внимава жълтъкът да остане цял. Върху яйцата се поръсва пипер.

 


10
Торта „Паскуалина” 10

Останалите 6 топки тесто се разточват в размера на формата. Слагат се 5 от тях, също намазани със зехтин, една върху друга. Последната се слага най-отгоре, не се маже със зехтин, покрива се с кората, която виси отстрани, като краищата леко се намазват с разбит с вода жълтък, за да се залепят по-добре.

 


11
Торта „Паскуалина” 11

Горната кора се намазва с втория жълтък, разбъркан с вода и с вилица се правят дупки. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 1 час и 10 минути.

 


12
Торта „Паскуалина” 12

Оставя се да се охлади във формата. После с нож внимателно се отделя от стените на съда и се изважда.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: