Торта „Опера“

Истински шедьовър на сладкарското изкуство
Източник: Бон Апети
Дата: 18.11.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
6 яйца
6 белтъка
250 г захар
230 г белени бадеми
70 г брашно
50 г краве масло

за сиропа:
100 г захар
2 с. л. инстантно кафе

за масления крем:
200 г краве масло (със стайна температура)
100 г захар
1 яйце
1 жълтък
1 ванилия
2 с. л. инстантно кафе

за ганаша:
240 г шоколадов кувертюр
40 г краве масло
150 мл животинска сметана
50 мл бърбън

за глазурата:
150 г черен шоколад (85%)
125 г краве масло


Начин на приготвяне:
1
Торта „Опера“
Яйцата се разбиват много добре с 220 г захар, докато побелеят.
2
Торта „Опера“ 2
Бадемите се смилат, смесват се с брашното и се разбъркват с разбитите яйца.
3
Торта „Опера“ 3
Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар и постепенно се разбъркват с яйчената смес.
4
Торта „Опера“ 4
Налива се и разтопеното, но не горещо масло. Разбърква се.
5
Торта „Опера“ 5
Сместа се разпределя в 3 форми за печене с подвижно дъно с диаметър 26 см, застлани с пергаментова хартия.
6
Торта „Опера“ 6
Блатовете се пекат в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор – за 7 минути всеки. Охлаждат се.
7
Торта „Опера“ 7
Кафето за крема се разтваря в 2 с. л. вода.
8
Торта „Опера“ 8
Захарта се сипва в касерола заедно с 50 мл вода. Кипва се и се вари, докато се получи гъст сироп, като за меренг, около 120 градуса.
9
Торта „Опера“ 9
Яйцето и жълтъкът се разбиват. При постоянно разбиване се налива сиропът.
10
Торта „Опера“ 10
След това, отново при постоянно разбиване, на няколко пъти се добавя и маслото.
11
Торта „Опера“ 11
Прибавят се ванилията и разтвореното кафе. Разбърква се и кремът се оставя на хладно, за да стегне.
12
Торта „Опера“ 12
Сметаната за ганаша се загрява на котлона и се налива към кувертюра и маслото.
13
Торта „Опера“ 13
Разбърква се, до получаване на кадифена, хомогенна смес. Налива се бърбънът и отново се разбърква. Сместа се оставя да се охлади, като от време на време се разбърква.
14
Торта „Опера“ 14
Захарта и кафето за сиропа се разтварят в 150 мл гореща вода.
15
Торта „Опера“ 15
Във форма за печене с подвижно дъно с диаметър 26 см се поставя един блат, сиропира се и се намазва добре с масления крем.
16
Торта „Опера“ 16
Слага се вторият блат, сиропира се и се намазва се ганаша.
17
Торта „Опера“ 17
Поставя се третият блат и също се сиропира. Охлажда се много добре.
18
Торта „Опера“ 18
Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня.
19
Торта „Опера“ 19
Тортата се изважда от формата и се залива с шоколадовата глазура. Оставя се да се охлади поне за 4 часа.
20
Торта „Опера“ 20
Нарязва се и се сервира.




Съвет:
За да завършите напълно тортата, с разтопен бял шоколад напишете думата „ОПЕРА“.

Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

15.02.2021
Прекалено сладка за нашия вкус .Въобще не съобразих, вътре има близо половин кило масло и още толкова шоколад , плюс 350 гр. захар. Бих използвала блата така както е или с 4 яйца и 5 белтъка ( в 2 правоъгълни или квадратни тави). Направих тортата в почти квадратна форма, но ми идва една идея с по-дебели блатовете и бих сложила други кремове, това е изключително калорично. И като връх на всичко използвах ирландско масло, което е по- твърдо ( не знам защо) от другото и кремовете станаха малко бетонирани, ако не се остави на стайна температура преди поднасяне.
5.
Изпрати
лично съобщение

15.07.2018
Невероятно балансиран и ненатрапчив вкус.
4.
Изпрати
лично съобщение

27.02.2018
Стана страхотна! Трябва да се опита задължително!
3.
Изпрати
лично съобщение

20.01.2017
трчбва да се опита
2.
Изпрати
лично съобщение

10.01.2017
ммм уникален вкус!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: