Торта огретен с малини

Източник: Бон Апети
Дата: 23.07.2004
Торта огретен с малини
 
Необходими продукти:
150 г захар
50 мл вода
1 пакетче желатин
8 яйца
2 с. л. заквасена сметана
1 с. л. натурално пшенично нишесте
1/2 ч. л. лимонов сок
4 с. л. захар
200 г малини
200 г малини
1–2 с. л. лимонов сок
3 с. л. захар


Начин на приготвяне:
1
Торта огретен с малини
Захарта и водата се слагат в малка тенджера и се варят 7–8 минути. Желатинът се поставя в 4–5 с. л. студена вода, за да набъбне. Отделят се белтъците и жълтъците на яйцата.
2
Торта огретен с малини 2
В тенджерка се поставят сметаната, нишестето и лимоновият сок и се загряват, като се бъркат непрекъснато, докато леко се сгъстят. Отстраняват се от котлона и постепенно при енергично бъркане се добавят жълтъците. След това се връща на котлона и ври 2–3 минути на умерена температура. Докато яйченият крем е горещ, в него се изсипва желатинът, разбърква се и се оставя леко да се охлади.
3
Торта огретен с малини 3
Белтъците се разбиват на сняг, като в началото се слага 1 с. л. захар, а по средата на процеса – още 1. Малко преди да се стегнат, се налива горещият захарен сироп и разбиването продължава. Към готовите белтъци постепенно се добавя желатиновата смес, като се бърка в една посока с шпатула.
4
Торта огретен с малини 4
В намаслена и набрашнена форма с отделящо се дъно се налива половината от готовата смес. Отгоре се подреждат половината малини и се залива с останалия крем. Тортата се оставя да стегне за 4–5 часа в хладилник, изважда се и се поръсва с 2 с. л. захар. Фурната се загрява на горно печене. Запича се за 2 минути при температура 200–220 градуса, докато захарта се карамелизира леко.
5
Торта огретен с малини 5
Малините, лимоновият сок и захарта се пюрират в блендер и готовата смес се прецежда. С приготвения малинов сос при сервиране се полива всяко парче от огретена.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: