Торта „Масини“

Сладко изкушение с нежно ухание на бурбонска ванилия
Източник: Бон Апети
Дата: 17.11.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блатовете:
120 г захар
100 г брашно
10 г бурбонска ванилова захар
6 яйца (размер М)
4 с. л. мед
2 с. л. царевично нишесте

за крема:
500 мл животинска сметана
300 г захар
4 белтъка

за заливката:
6 жълтъка
150 г захар (+ за карамелизиране)
1 ч. л. царевично нишесте
бренди или ром за блатовете


Начин на приготвяне:
1
Торта „Масини“
Яйцата за блатовете се разбиват със захарта, ваниловата захар и меда до побеляване.
2
Торта „Масини“ 2
В тях се разбъркват брашното и нишестето и пак се разбива. Тестото се изсипва във форми за печене с подвижно дъно с диаметър 26 см, застлани с пергаментова хартия.
3
Торта „Масини“ 3
Пече се около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се.
4
Торта „Масини“ 4
Белтъците се разбиват на сняг. С 200 г от захарта и малко вода (около 100 мл) се сварява сироп. Щом температурата му стигне около 107 градуса, сиропът се налива на тънка струйка, при постоянно разбиване в белтъчния сняг. Меренгът се оставя да се охлади.
5
Торта „Масини“ 5
Сметаната и останалата захар се разбиват, добавя се охладеният меренг и се разбърква.
6
Торта „Масини“ 6
Жълтъците се разбъркват с нишестето.
7
Торта „Масини“ 7
От захарта и малко вода, около 100 мл, се сварява сироп, който се налива в жълтъците на тънка струйка, при постоянно бъркане.
8
Торта „Масини“ 8
Сместа се слага на котлона и се вари на слаб огън, като се разбърква постоянно, докато се сгъсти. Оставя се, да се охлади.
9
Торта „Масини“ 9
Блатовете се изваждат от формите. Единият се маже с алкохола и се слага в ринг за торта.
10
Торта „Масини“ 10
Покрива се със сметановия крем.
11
Торта „Масини“ 11
Отгоре се слага вторият блат и също се намазва с алкохол. Залива се с крема от жълтъци.
12
Торта „Масини“ 12
Тортата се оставя да се охлади.
13
Торта „Масини“ 13
Поръсва се със захар и се карамелизира с горелка.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

09.02.2021
Хубава торта, с изключение че блатовете ми се получиха тегави. Може да съм допуснала грешка при смесването или изпичането на блатовете. Крема се получи, а за заливката ползвах кафява захар, затова е тъмна.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


165 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: