Торта „Гараш“

Класическа и божествено вкусна
Източник: Бон Апети
Дата: 09.09.2022
Торта „Гараш“
 
Необходими продукти:
за блата:
150 г пудра захар
5 белтъка
120 г орехи
1 ванилия
1 с. л. брашно
1 щипка сол

за крема „Гараш“:
300 г черен шоколад (над 65 % какао)
250 мл животинска сметана
150 г захар
30 мл ирландски крем ликьор

за глазурата:
100 г черен шоколад
20 мл олио

за гарниране:
50 г белен шамфъстък
30 г кокосови стърготини


Начин на приготвяне:
1
Торта „Гараш“

Белтъците за блата се разбиват с миксер заедно с щипка сол, докато се получи пяна. Прибавят се пудрата захар, брашното, натрошените орехи и се разбърква добре със силиконова шпатула.


2
Торта „Гараш“ 2

Сместа се разделя на 4. Разстилат се блатове в отделни форми, покрити с хартия за печене (или се пекат в една форма, един по един).


3
Торта „Гараш“ 3

Пекат се в загрята на 180 градуса фурна за около 10 минути, докато се получи карамелен цвят.


4
Торта „Гараш“ 4

Захарта и сметаната за крема се слагат на огъня, докато кипнат.


5
Торта „Гараш“ 5

Към тях се добавя нарязания наситно шоколад и се разбърква добре. Когато се разтопи се оставя сместа да се охлади и се налива крем ликьора.


6
Торта „Гараш“ 6

След това се разбива с миксер докато се сгъсти и се получи по-светъл цвят. Оставя се на студено.


7
Торта „Гараш“ 7

Изстиналите блатове се подреждат един върху друг във форма за торта, като между тях се маже с крем.


8
Торта „Гараш“ 8

Стените също се заглаждат с крем и тортата се оставя да се охлади.


9
Торта „Гараш“ 9

Шоколадът за глазурата се разтопява на водна баня и към него на тънка струйка се добавя олиото.


10
Торта „Гараш“ 10

Тортата се намазва отгоре с готовата глазура.


11
Торта „Гараш“ 11

Поръсва се с със смления шамфъстък, смесен с кокосовите стърготини. Оставя се да се охлади в хладилник минимум за 4 часа.


Подобни рецепти:
Коментари (26)
26.
Изпрати
лично съобщение

10.04.2023
Меги, най-добре е да ползвате животинска (млечна) сметана с висок процент масленост. Поздрави от нас!
25.
Изпрати
лично съобщение

10.04.2023
Животинската сметана може ли да се замени със сладкарска сметана?
24.
Изпрати
лично съобщение

18.05.2022
Поиграх си, но си заслужаваше! Истинска шоколадова бомба!
23.
Изпрати
лично съобщение

27.02.2020
Калорийна бомба, но еликсир за сетивата.
22.
Изпрати
лично съобщение

10.03.2018
Бомба от шоколад ! Любимата ми торта!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: