за лешниковия блат:
90 г печени лешници
90 г брашно
80 г пудра захар
40 г краве масло (меко)
50 мл прясно мляко
2 яйца
1 бакпулвер
за какаовия блат:
120 г брашно
80 г меко краве масло (+ за намазване)
100 г захар
25 г какао (+ за поръсване)
120 мл кафе еспресо (топло)
2 яйца
1/2 ч. л. сода бикарбонат
1/4 ч. л. сол
за фъстъчения крем:
500 г крем сирене
400 г фъстъчено масло
190 г пудра захар
10 г бурбонска ванилова захар
250 мл животинска сметана
за ганаша:
150 г шоколадови калети
50 г краве масло
90 мл животинска сметана
за лешниковите трохи:
100 г печени лешници
40 г бисквити
20 г какао
За лешниковия блат:
Лешниците се смилат в блендер, като не трябва да стават на масло.
В купа се разбъркват брашното и бакпулверът.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Маслото, захарта и жълтъците се разбиват добре, към тях се сипват брашното и лешниците, налива се млякото и се разбърква.
Белтъците се разбиват на сняг и внимателно се разбъркват с тестото.
Сместа се изсипва във форма за печене с диаметър 26 см, застлана с пергаментова хартия.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – около 20 минути. Охлажда се.
За шоколадовия блат:
Брашното, содата и солта се разбъркват в купа.
В друга купа се разбива маслото, добавя се захарта и пак се разбива.
Едно по едно се чукват яйцата и отново се разбива.
Какаото се разтваря в горещото кафе и се оставя, леко да се охлади.
При постоянно бъркане се смесват масленият крем и сухите съставки.
Налива се и кафето с какаото.
Форма с подвижно дъно с диаметър 26 см се покрива с хартия за печене, намазва се с масло и се поръсва с какао. Тестото се изсипва във формата и се пече около 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
След това се изважда и се охлажда.
Двата блата се заравняват.
За крема:
Крем сиренето се разбива с миксер, сипват се пудрата захар и ваниловата захар, и отново се разбива.
Накрая се добавя фъстъченото масло и пак се разбива.
Сметаната се разбива с миксер, докато стане пухкава, и се разбърква внимателно в крема с помощта на шпатула.
Тортата се подрежда, като се започва с тъмен блат, слага се крем и се заравнява.
Отгоре – светлият блат и крем. Оставя се в хладилник поне за 6 часа.
За ганаша:
Шоколадът се залива с гореща сметана, оставя се за 2 минути, след което се разбърква.
Добавя се маслото и се разбърква отново.
За трохите:
Лешниците се накълцват и се смесват със смлените бисквити. Разделят се на 2 части. В едната се сипва какаото и се разбърква.
Тортата се изважда от формата, стените се намазват с крема.
Поставя се върху решетка и се залива с ганаша.
Декорира се с двата цвята трохи.