Топчета от леща в кокосово-доматен сос

Индийска кухня с български подправки
Източник: Бон Апети
Дата: 26.03.2008

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 ч. ч. червена леща
1 ч. ч. тъмна леща
1/2 зелена чушка
2 скилидки чесън
1 ч. л. лучено брашно
1 ч. л. джоджен
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. чубрица
1/2 ч. л. оцет
олио за пържене

за соса:
600 г консервирани домати
2-3 скилидки чесън
1 зелена чушка
1 глава лук
4 с. л.олио
2 с. л. кокосови стърготини
1 ч. л. кориандър
1 ч. л. кимион
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. захар
1/4 ч. л. джинджифил


Начин на приготвяне:
1
Топчета от леща в кокосово-доматен сос
Двата вида леща се смесват, заливат се с вода и се оставят да престоят едно денонощие, за да набъбнат добре.
2
Топчета от леща в кокосово-доматен сос 2
Олиото се загрява и в него се запържват кориандърът, кимионът и джинджифилът.
3
Топчета от леща в кокосово-доматен сос 3
След 30 секунди се сипват нарязаните наситно лук и чесън, разбъркват се и се запържват до златисто. Чушката се нарязва надребно и също се запържва.
4
Топчета от леща в кокосово-доматен сос 4
Доматите се обелват, намачкват се и се сипват в тенджерата. Сосът се посолява, поръсва се със захар и се оставя да къкри.
5
Топчета от леща в кокосово-доматен сос 5
Кокосовите стърготини се накисват във вряла вода, оставят се да отлежат 10 минути, след което се отцеждат и течността се прибавя към соса.
6
Топчета от леща в кокосово-доматен сос 6
Набъбналата леща се смила в блендер (или се стрива в хаванче).
7
Топчета от леща в кокосово-доматен сос 7
Зелената чушка, чесънът и подправките за топчетата също се смилат и се смесват с лещата.
8
Топчета от леща в кокосово-доматен сос 8
От приготвената кайма се оформят топчета и се пържат 10-15 минути във фритюрник или на водна баня до златисто. Изваждат се върху салфетки, за да се отцедят от излишната мазнина.
9
Топчета от леща в кокосово-доматен сос 9
Готовите топчета се поднасят заедно със соса.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

19.02.2015
Да, Надунка, точно така.
1.
Изпрати
лично съобщение

15.02.2015
Т.е. кокосовите стърготини не се добавят, а само водата в която са киснали, така ли?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: