Тофу на тиган с аспержи, зелен фасул и печени чери домати

Подходящо за разделно хранене, за вегетарианци или хора на специален хранителен режим
Източник: Zhivka Trencheva
ТИТЛА: Чирак
Дата: 05.06.2016
Тофу на тиган с аспержи, зелен фасул и печени чери домати
Тофу на тиган с аспержи, зелен фасул и печени чери домати
Тофу на тиган с аспержи, зелен фасул и печени чери домати
 
Необходими продукти:
за тофуто:
300 г натурално тофу
30 мл зехтин
3 щипки ким
3 щипки печен сусам
сол и черен пипер на вкус

за зеленчуците:
200 г пресен зелен фасул
200 г пресни аспержи

за печените чери домати:
300 г чери домати (добре узрели)
30 мл зехтин „Екстра върджин“
30 мл балсамов оцет
3-4 стръка прясна мащерка
сол и черен пипер на вкус

за гарниране:
маслини „Каламата“
10 мл зехтин „Екстра върджин“

за соса „Холандез“:
2 жълтъка
1 щипка сол
1 щипка черен пипер
1 с. л. лимонов сок
1 ч. л. горчица
100 г краве масло


Начин на приготвяне:
1
Започваме с доматите, защото изискват повече време за приготвяне. След като ги измием, ги подсушаваме и ги разполовяваме с остър нож. Подреждаме доматите (с отрязаната част нагоре) в подходяща тава, застлана с хартия за печене. Овкусяваме ги със сол и черен пипер. Поръсваме ги с листенцата от прясната мащерка, зехтина и балсамовия оцет, и ги печем в загрята на 170–180 градуса фурна, докато леко се карамелизират – около 25–30 минути.


2
В литър и половина вряща подсолена вода първо сваряваме зеления фасул, до степен да остане леко хрупкав (за около 8–10 минути). Изваждаме го с помощта на щипка и го потапяме в студена вода, за да запази цвета си. В същата вода, за не повече от 2 минути бланшираме аспержите и после също ги потапяме в студена вода. След като се охладят, ги отцеждаме в цедка и ги оставяме настрана.


3
Нарязваме тофуто на кубчета, подправяме го със сол и черен пипер, малко зехтин и щипка ким. В тиган с незалепващо покритие загряваме малко зехтин и в него запичаме тофуто, като периодично обръщаме кубчетата, докато добият златист загар. Докато още са топли ги поръсваме с изпечения сусам.


4
За соса „Холандез“ в метална купа разбиваме жълтъците, добавяме солта, черния пипер, лимоновия сок и горчицата. Бъркайки непрекъснато поставяме купата на водна баня в подходящ съд с къкреща вода. Внимаваме жълтъците да не се пресекат, като периодично отстраняваме от водната баня. Наливаме на тънка струйка разтопеното масло, като непрекъснато бъркаме, докато сместа се сгъсти. Ако сосът се сгъсти прекалено, може да го разредите с малко топла вода. За по-пикантен вкус по желание може да добавите малко къри „Мадрас“.
5
Подреждаме тофуто и зеленчуците в чиния и гарнираме с маслините и зехтина.

Съвети:
Ястието може да се сервира, както топло, така и студено. Аз лично смятам, че така приготвено безвкусното тофу става вкусно. В тази комбинация, идеята е, зеленчуците да запазят максимално вкуса си и полезните си качества. Сочният елемент тук идва от печените домати, които добавят сладост и свежест. Сосът „Холандез“ добавя кисела и пикантна нотка, т.е. внася контраст. Маслините пък добавят солен елемент. Като цяло, комбинацията не е „уау“, но е изчистена и интересна.

Печените чери домати стават невероятно вкусни, а ако изпечете тофуто на ленти, можете да сглобите веганско „Капрезе“, което да подправите в класически стил с пресен босилек и зехтин „Екстра върджин“.

В хладилника ми се подвизаваше само шардоне, ферментирало в дъб (реколта 2013). Смятах, че ще си върви с масления сос „Холандез“, но след като опитах, се оказа неподходящо. Виното стана стипчиво и загуби прелестта си. Смятам, че ако към ястието ще се поднася шардоне, то е добре, да бъде Шабли. Но почти съм сигурна, че италианско Вердикио, испанско Вердехо, европейски Совиньон или леко розе, без силно подчертан плод, ще бъде чудесна компания за тази комбинация.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: