за основата:
150 г брашно
100 г краве масло
100 г орехи
50 г кафява захар „Демерара“
1 ванилия
1 с. л. какао
за крема:
500 мл прясно мляко
100 г черен шоколад (80%)
50 г кафява захар „Демерара“
3 с. л. царевично нишесте
1 с. л. ром
2 ч. л. инстантно кафе
1/2 ч. л. желатин
за тофи карамела:
250 г кафява захар „Демерара“
200 г подсладено кондензирано мляко
80 г краве масло
80 мл животинска сметана
за гарниране:
150 мл животинска сметана
50 г кокосови стърготини
1 с. л. кафява захар „Демерара“
1/4 ч. л. инстантно кафе
Орехите се накълцват и се смесват с брашното, захарта, какаото и ванилията.
Налива се разтопеното масло и се разбърква до хомогенизиране.
Сместа се прехвърля във форма с подвижно дъно с диаметър 26 см, застлана с пергаментова хартия. Оформя се блат така, че да покрива и стените, като се притиска добре.
Покрива се с друг лист хартия и се засипва с морска сол.
Блатът се пече 20 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. Изважда се и след като се охлади добре, хартията със солта се отстранява.
Карамелът се приготвя, като в тиган с незалепващо покритие се смесват кондензираното мляко, захарта, сметаната и маслото. Загряват се на умерен огън и се бъркат, докато захарта се разтопи. Варят се на много слаб огън още 15 минути, като се разбърква.
Съдът се дърпа от котлона и карамелът се оставя да се охлади леко за около 10 минути, като се продължава да се бърка. Готовият карамел се изсипва върху блата. Оставя се да се охлади.
Желатинът се накисва в 50 мл от млякото, за да набъбне. След това се разтопява на водна баня или в микровълнова фурна и се разбърква с кафето.
Останалото мляко и нишестето се загряват на умерен огън, докато сместа се сгъсти. Дърпа се от котлона, добавят се захарта, шоколадът и ромът.
Разбърква се и се смесва с желатина с кафето.
Оставя се да се охлади почти до стайна температура и се изсипва върху карамела. Прибира се в хладилник за поне 2–3 часа.
Сметаната се разбива с кафето и захарта.
Паят се покрива с разбитата сметана и се поръсва със запечени на сух тиган кокосови стърготини.
Съвети:
Десертът трябва да се консумира няколко часа след като е приготвен, защото колкото повече време минава, толкова по-течен става карамелът.
Ако в десерта няма пласт от шоколадов крем, а се състои само от основа и тофи карамел, няма да има проблем с втечняването.