Тофи-кофи пай

Неустоимо изкусителен десерт
Източник: Бон Апети
Дата: 17.05.2019

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за основата:
150 г брашно
100 г краве масло
100 г орехи
50 г кафява захар „Демерара“
1 ванилия
1 с. л. какао

за крема:
500 мл прясно мляко
100 г черен шоколад (80%)
50 г кафява захар „Демерара“
3 с. л. царевично нишесте
1 с. л. ром
2 ч. л. инстантно кафе
1/2 ч. л. желатин

за тофи карамела:
250 г кафява захар „Демерара“
200 г подсладено кондензирано мляко
80 г краве масло
80 мл животинска сметана

за гарниране:
150 мл животинска сметана
50 г кокосови стърготини
1 с. л. кафява захар „Демерара“
1/4 ч. л. инстантно кафе


Начин на приготвяне:
1
Тофи-кофи пай
Орехите се накълцват и се смесват с брашното, захарта, какаото и ванилията.
2
Тофи-кофи пай 2
Налива се разтопеното масло и се разбърква до хомогенизиране.
3
Тофи-кофи пай 3
Сместа се прехвърля във форма с подвижно дъно с диаметър 26 см, застлана с пергаментова хартия. Оформя се блат така, че да покрива и стените, като се притиска добре.
4
Тофи-кофи пай 4
Покрива се с друг лист хартия и се засипва с морска сол.
5
Тофи-кофи пай 5
Блатът се пече 20 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор. Изважда се и след като се охлади добре, хартията със солта се отстранява.
6
Тофи-кофи пай 6
Карамелът се приготвя, като в тиган с незалепващо покритие се смесват кондензираното мляко, захарта, сметаната и маслото. Загряват се на умерен огън и се бъркат, докато захарта се разтопи. Варят се на много слаб огън още 15 минути, като се разбърква.
7
Тофи-кофи пай 7
Съдът се дърпа от котлона и карамелът се оставя да се охлади леко за около 10 минути, като се продължава да се бърка. Готовият карамел се изсипва върху блата. Оставя се да се охлади.
8
Тофи-кофи пай 8
Желатинът се накисва в 50 мл от млякото, за да набъбне. След това се разтопява на водна баня или в микровълнова фурна и се разбърква с кафето.
9
Тофи-кофи пай 9
Останалото мляко и нишестето се загряват на умерен огън, докато сместа се сгъсти. Дърпа се от котлона, добавят се захарта, шоколадът и ромът.
10
Тофи-кофи пай 10
Разбърква се и се смесва с желатина с кафето.
11
Тофи-кофи пай 11
Оставя се да се охлади почти до стайна температура и се изсипва върху карамела. Прибира се в хладилник за поне 2–3 часа.
12
Тофи-кофи пай 12
Сметаната се разбива с кафето и захарта.
13
Тофи-кофи пай 13
Паят се покрива с разбитата сметана и се поръсва със запечени на сух тиган кокосови стърготини.
14
Тофи-кофи пай 14
Съвети:
Десертът трябва да се консумира няколко часа след като е приготвен, защото колкото повече време минава, толкова по-течен става карамелът.
Ако в десерта няма пласт от шоколадов крем, а се състои само от основа и тофи карамел, няма да има проблем с втечняването.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: