Тодорина обредна пита за Тодоровден

Гост: Тодорка Ланджова
Източник: Бон Апети
Дата: 07.03.2009
Тодорина обредна пита за Тодоровден
 
Необходими продукти:
1 1/2 кг брашно
750 мл вода
1 кубче мая (40 г)
1 с. л. оцет
1 с. л. захар (20 г)
1 с. л. сол (20 г)
олио за намазване
маково семе за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Тодорина обредна пита за Тодоровден
Част от брашното (около 1/2 кг) се отсипва в тава и в него се оформя кладенче.
2
Тодорина обредна пита за Тодоровден 2
Поръсва се със сол, захар и оцет и се сипва около 1 ч. ч. вода.
3
Тодорина обредна пита за Тодоровден 3
Добавя се още брашно и се замесва тестена топка.
4
Тодорина обредна пита за Тодоровден 4
Тестото се намазва с олио и се увива във фолио, за да отлежи около 30 минути.
5
Тодорина обредна пита за Тодоровден 5
Останалото брашно се изсипва в тава, оформя се кладенче, в което се сипват 500 мл вода, разтворената в топла вода мая, сол и захар и се замесва тесто.
6
Тодорина обредна пита за Тодоровден 6
Полученото тесто се прави на фитил и се поставя във формата на подкова в намазнена тава.
7
Тодорина обредна пита за Тодоровден 7
Втасалото във фолио тесто се разточва и от него се правят фигурки за украса - слънце, детелина и кончета.
8
Тодорина обредна пита за Тодоровден 8
Подковата от тесто се намазва с олио и се покрива с фигурките и маково семе по желание. Питата се пече във фурна на 220 градуса около 80 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: