„Тирамису“ с шоколад и байганети

Десерт като за празник
Източник: Бон Апети
Дата: 11.10.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за байганетите:
500 г брашно
50 г захар
100 мл прясно мляко
1 яйце
2 с. л. краве масло
2 ч. л. суха мая
1 щипка сол
олио за пържене

за соса „Сабайон“ с бърбън:
3 жълтъка
3 с. л. бърбън
3 ч. л. захар

за сладкарския крем:
250 мл прясно мляко
80 г захар
3 жълтъка
1 пакетче бурбонска ванилова захар
кората от 1 портокал
1 с. л. царевично нишесте

за ганаша:
200 г шоколадов кувертюр
100 мл животинска сметана
2 с. л. бърбън
сокът от 1 портокал

за сглобяване:
500 г сирене „Маскарпоне“
100 г захар
200 мл животинска сметана
черен шоколад за поръсване


Начин на приготвяне:
1
„Тирамису“ с шоколад и байганети
Маята се разтваря в затопленото прясно мляко, заедно със захарта.
2
„Тирамису“ с шоколад и байганети 2
В купа се сипват брашното и солта. Прави се кладенче и в него се наливат 200 мл топла вода, млякото с маята, яйцето и разтопеното масло. Замесва се меко тесто.
3
„Тирамису“ с шоколад и байганети 3
Прехвърля се в купа и се оставя да втаса. След това се разточва върху набрашнен плот, нарязва се на малки ромбове и се пържи на маслена баня. Байганетите се изваждат върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
4
„Тирамису“ с шоколад и байганети 4
Жълтъците за соса „Сабайон“ се разбъркват със захарта и бърбъна. Готвят се на водна баня, при постоянно разбиване, до сгъстяване – около 10 минути.
5
„Тирамису“ с шоколад и байганети 5
Сосът се прехвърля в чиста купа, покрива се с прозрачно фолио, за да не хваща коричка, и се охлажда.
6
„Тирамису“ с шоколад и байганети 6
Жълтъците за сладкарския крем се разбиват с нишестето, захарта, настърганата портокалова кора и бурбонската ванилова захар.
7
„Тирамису“ с шоколад и байганети 7
На тънка струйка и при постоянно бъркане се налива затопленото мляко.
8
„Тирамису“ с шоколад и байганети 8
Сместа се сипва в касерола и се слага на умерен огън да се сгъсти, като се бърка постоянно. Охлажда се.
9
„Тирамису“ с шоколад и байганети 9
Сметаната за ганаша се загрява и с нея се залива шоколадът.
10
„Тирамису“ с шоколад и байганети 10
Добавят се портокаловият сок и бърбънът, и се разбърква, докато шоколадът се разтопи.
11
„Тирамису“ с шоколад и байганети 11
Охладеният сладкарски крем се разбива с миксер.
12
„Тирамису“ с шоколад и байганети 12
Сметаната се разбива със захарта.
13
„Тирамису“ с шоколад и байганети 13
Маскарпонето се разбива с миксер, добавя се сладкарският крем, разбива се, слага се сосът „Сабайон“ и отново се разбива. След това се сипва и сметаната и се разбърква внимателно.
14
„Тирамису“ с шоколад и байганети 14
На дъното на стъклена купа се редят байганети, покриват се крем от маскарпоне и ганаш и така се редуват, докато свършат продуктите.
15
„Тирамису“ с шоколад и байганети 15
Завършва се с крем и се поръсва с настърган шоколад. Десертът се оставя да стегне в хладилник и се поднася.
Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

22.07.2016
Хубава рецепта ! Но нещо не ми се връзва наименованието на това пържено тесто с думата БАЙГНЕТИ...??? Това са така наречени бенета (байгнети) - думата \"бене\" (фр. ) означава \"тесто за пържене,което покрива дадена хранителна субстанция (плод, зеленчук и т.н) пържена в силно сгорещена мазнина\" Приготвя се от някакъв продукт (мозък, език, кренвирши, аншоа, цветно зеле, целина, праз, спанак и др.) нарязан на малки парченца, пасиран в патафри (вид паста за паниране, приготвена от брашно, яйца и бира или вино) и изпържен в маслена баня. Повечето от продуктите се подлагат предваретелно на подходящо топлинно обработване. ???????????
4.
Изпрати
лично съобщение

02.03.2016
Кремът е малко трудоемък , но пък си заслужава да се опита, страхотен.
3.
Изпрати
лично съобщение

02.03.2016
Невероятно вкусно, ммммннннн
2.
Изпрати
лично съобщение

10.02.2016
Изглежда доста вкусно ☺
1.
Изпрати
лично съобщение

08.02.2016
Леле сигурно е ужасно вкусно ! :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


165 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: