Тестена кошница за великденски яйца

Оригинално допълнение към празничната трапеза
Източник: Бон Апети
Дата: 02.05.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г брашно
100 г захар
80 г краве масло
220 мл прясно мляко
2 яйца
1 есенция ванилия
1 пакетче суха мая
1 пакетче лимонови корички (6 г)
1/4 ч. л. сол
олио за намазване


Начин на приготвяне:
1
Тестена кошница за великденски яйца
Млякото се разбърква със захарта, маята и 2 с. л. брашно.
2
Тестена кошница за великденски яйца 2
В купа се смесват останалото брашно, солта, 1 яйце, ваниловата есенция, лимоновите корички, разтопеното масло и млякото с маята.
3
Тестена кошница за великденски яйца 3
Замесва се тесто, слага се в купа и се оставя да втаса.
4
Тестена кошница за великденски яйца 4
След това се разточва на кора с дебелина от 0,5 см, от която се изрязват дълги ленти.
5
Тестена кошница за великденски яйца 5
Външната страна на метален басан се покрива с алуминиево фолио и се намазва с олио.
6
Тестена кошница за великденски яйца 6
Върху него от лентите тесто се оплита кошница.
7
Тестена кошница за великденски яйца 7
С останалото тесто се прави плитка, която се завива като дръжка върху друг облечен с фолио басан.
8
Тестена кошница за великденски яйца 8
Тестото се маже с разбито яйце, оставя се 30 минути и се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – кошницата около 15 минути, а дръжката – около 8.
9
Тестена кошница за великденски яйца 9
Охлаждат се и внимателно се отделят от съдовете.
10
Тестена кошница за великденски яйца 10
Кошницата и дръжката се захващат с клечки за зъби.





Съвет: Ако искате кошницата да е по-стабилна, след като я извадите, я обърнете и я изпечете и от вътрешната страна за 5 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

02.05.2016
Нещо докарах подобие :)
2.
Изпрати
лично съобщение

02.05.2016
е, малко поизгоря отгоре, но все пак детето я пече и се получи прекрасно според мен
1.
Изпрати
лично съобщение

02.05.2016
Получи се! :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


116 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: