Терин от телешки джолан с картофи фондан

Изискано и вкусно ястие за специалните вечери
Източник: Бон Апети
Дата: 30.09.2011
Терин от телешки джолан с картофи фондан
 
Необходими продукти:
2 кг телешки джолан с кост
2 дафинови листа
3 зърна бахар
1 ч. л. черен пипер на зърна
4 стръка мащерка
3 скилидки чесън
сол на вкус

за соса:
2 с. л. хрян (от буркан)
200 г заквасена сметана
1/2 лимон

за картофите:
2 кг картофи
250 г краве масло
4 дафинови листа
1 глава чесън
1 ч. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Терин от телешки джолан с картофи фондан

Джоланът се слага в тенджера и се залива със студена вода. Прибавят се подправките без солта и се оставя да къкри на слаб огън 4 часа. След това се изважда от тенджерата. Бульонът се оставя да се сгъсти на слаб огън, докато намали обема си три пъти.


2
Терин от телешки джолан с картофи фондан 2

Месото се отделя от коста и се овкусява със сол. Подрежда се във форма за терин, на която е разстлано фолио за свежо съхранение, и се залива с бульона, покрива се с фолио и се оставя да стегне в хладилник. След това се нарязва на кубчета.


3
Терин от телешки джолан с картофи фондан 3

Картофите се обелват и се изрязват с форма на пънче.


4
Терин от телешки джолан с картофи фондан 4

В тиган се слагат зехтина, маслото, картофите, заедно с изрязаната от пънчетата част, смачкания чесън, дафиновите листа, сол и пипер и се пържи, докато маслото промени цвета си. След това се налива вода до височината на картофите и когато изври, се обръщат и се пържат и от другата страна. Прехвърлят се в тава и се пекат в загрята на 180 градуса фурна за 10 минути.

 


5
Терин от телешки джолан с картофи фондан 5

Хрянът се смесва със заквасената сметана и сока от лимона и се разбърква.


6
Терин от телешки джолан с картофи фондан 6

Върху всеки картоф се слага от соса и парче от терина.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


125 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: