700 г телешко бонфиле
60 г хамон (еленски бут)
1/2 пакет бутертесто
2 с. л. дижонска горчица
олио за пържене
сол и черен пипер на вкус
1 яйце за намазване
за гъбеното пюре:
300 г пресни печурки
5 г сушени манатарки
1 глава шалот
2 скилидки чесън
3–4 стръка мащерка
50 мл бренди
1 с. л. краве масло
сол и черен пипер на вкус
за сос „Мадейра”:
1 глава шалот
2 с. л. брашно
2 с. л. краве масло
200 мл бяло вино
200 мл телешки бульон
100 мл червено десертно вино „Мадейра”
1 дафинов лист
2 стръка мащерка
1 стрък розмарин
сол и черен пипер на вкус
Манатарките се накисват в топла вода докато омекнат. После се отцеждат и се смилат в блендер заедно с обелените и нарязани печурки и наситнените лук и чесън.
Получената паста се запържва в маслото и се овкусява с листата от мащерката.
Когато течността се изпари, се фламбира с брендито. Поръсва се със сол и черен пипер.
Местото се обезципява и се овкусява със сол и черен пипер.
После се запържва от всички страни в малко олио и се намазва с горчицата.
Върху стреч фолио се подреждат тънки ленти от хамона, отгоре се разстила пюрето от гъбите и върху него се поставя месото.
Завива се като бонбон и се оставя да престои 30–40 минути в хладилник.
Бутертестото се слага върху набрашнен плот и се разстила. Леко се разточва на тънка кора.
Отгоре, в центъра, се слага месото, като предварително се отстранява фолиото.
Правят се по два разреза от всяка страна, които са продължение на краищата на месото. От началото на всеки разрез до най-близкия ъгъл се отрязва по един триъгълник. Това се прави, за да не се получи голямо натрупване на тесто при завиването.
Месото първо се покрива със страничните парчета тесто и след това се загръщат и краищата отгоре и отдолу, едно върху друго. Трябва да се получи пакетче.
Слага се в тава, покрита с хартия за печене, и се намазва с разбитото яйце.
С нож се правят шарки по диагонал. Пече се в загрята на 200 градуса фурна за 40 минути. Изважда се и се оставя да почине 5 минути.
Брашното за соса се запържва в сгорещеното масло. Прибавя се наситненият шалот и се ароматизира с подправките – дафинов лист, листенца мащерка и розмарин.
Постепенно се налива бялото вино и се бърка, за да не се получат бучки. Слага се телешкият бульон и се оставя да къкри на слаб огън.
След това се прецежда, добавя се вино „Мадейра” и се затопля отново, без да завира.
Рулото се нарязва на филии и се поднася със соса.