Телешко шкембе по италиански

Сготвено с ароматен доматен сос по рецепта от Пълна домашна готварска книга от Жанетон и Л. Майар, издадена от Ст. Атанасов през 1910 г. в София
Източник: Бон Апети
Дата: 01.10.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг телешко шкембе
100 г краве масло (+ за намазване)
100 г гъби
50 г галета
300 г кашкавал
сол и черен пипер на вкус

за соса:
800 г домати на кубчета от консерва
1 глава лук
4 скилидки чесън
1 щипка сухо чили
2 с. л. зехтин
3 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Телешко шкембе по италиански
Шкембето се сварява и се нарязва на кубчета.
2
Телешко шкембе по италиански 2
Гъбите се накълцват и се запържват в 50 г от маслото.
3
Телешко шкембе по италиански 3
Прибавя се шкембето, овкусява се със сол и черен пипер, залива се с 250 мл бульон от варенето и се готви на тих огън, докато остане на мазнина.
4
Телешко шкембе по италиански 4
Нарязаните наситно лук и чесън се запържват в зехтина.
5
Телешко шкембе по италиански 5
Наливат се доматите, овкусява се със сол, черен пипер, чили и мащерка и се готви на слаб огън, до сгъстяване.
6
Телешко шкембе по италиански 6
Част от шкембето се сипва в намаслен и поръсен с галета съд за печене.
7
Телешко шкембе по италиански 7
Залива се с малко от соса.
8
Телешко шкембе по италиански 8
Поръсва се с настърган кашкавал.
9
Телешко шкембе по италиански 9
Така се редят пластовете, докато свършат продуктите.
10
Телешко шкембе по италиански 10
Накрая се поръсва с останалата галета.
11
Телешко шкембе по италиански 11
Залива се с останалото разтопено масло.
12
Телешко шкембе по италиански 12
Пече се 20 минути на 200 градуса.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

23.11.2014
Стана много вкусно, пропуснах гъбите, понеже у дома не са на почит, но определено е рецепта, която ще повторя.
1.
Изпрати
лично съобщение

04.10.2014
Замених шкембето с пиле и добавих манатарки. Вкусно! :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: