Телешко с патладжани и ориз Баланс

С това вкусно, богато и засищащо ястие може да съберете цялата фамилия около масата за неделния обяд... Подгответе и бутилка червено вино.
Източник: Бон Апети
Дата: 02.12.2016

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г телешки джолан
200 г ориз Баланс „Крина“
1 патладжан
300 г кисело мляко
4 скилидки чесън
150 мл олио
5–6 зърна бахар
брашно за овалване
сол и черен пипер на зърна на вкус

Бон Апети препоръчва:
Новият ориз „Баланс“ от „Крина“ – отличен баланс между кафявия и белия ориз! Известен факт e, че кафявият ориз е пълнозърнест ориз, богат на витамини, минерали и баластни вещества. Кафявият му слой съдържа фибри, а зародишът е богат на магнезий, калций, желязо, витамин Е и витамини от групата В. За съжаление, приготвянето му отнема твърде дълго време, при което полезните вещества намаляват. А фибрите му дразнят нежната стомашна лигавица. След сваряване кафявият ориз остава твърд и не е подходящ за приготвяне на традиционни български ястия, а по-скоро е предпочитан от хора спазващи хранителен режим. Белият ориз е мек и деликатен. При него кафявият слой е отстранен. Така се получава вкусен и по-лесен за приготвяне продукт, който обаче е по-беден на хранителни вещества. Ориз „Баланс“ е създаден с желанието да се допринесе за здравословното хранене на семейството и едновременно с това да се запази традиционният вкус. При специалната му обработка се запазват голяма част от витамините и минералите, намиращи се в зародиша, а фибрите и ненаситените мастни киселини от повърхностния кафяв слой на зърното са оптимално съхранени. Ориз „Баланс“ се сварява за същото време като белия, вкусен е и e полезен. С него може да се приготвят традиционни ястия, като същевременно се грижим семейството ни да се храни пълноценно. Подходящ е за всякакви рецепти, в които се използва бял ориз – пълнени чушки, сарми, пиле с ориз, мляко с ориз и много други. Предлага се опаковка от 800 г.
Виж повече
 

Начин на приготвяне:
1
Телешко с патладжани и ориз Баланс
Месото се нарязва наситно и се вари до готовност в 1,5 л вода, заедно с бахара, сол и черен пипер на вкус.
2
Телешко с патладжани и ориз Баланс 2
Патладжанът се нарязва на филийки, които се посоляват и се оставят да престоят около 20 минути, за да се отцедят от горчивата течност. Измиват се и се подсушават.
3
Телешко с патладжани и ориз Баланс 3
След това се овалват в брашно и се изпържват в 100 мл олио.
4
Телешко с патладжани и ориз Баланс 4
Оризът се сварява в подсолена вода. Отцежда се и се овкусява със сол и черен пипер.
5
Телешко с патладжани и ориз Баланс 5
В подходяща тава, намазана с останалото олио, последователно се редят патладжани, месо и ориз. Налива се бульонът от варенето на месото. Накрая се подреждат останалите патладжани.
6
Телешко с патладжани и ориз Баланс 6
Ястието се покрива с алуминиево фолио и се пече в загрята на 150 градуса фурна (с вентилатор), докато остане на мазнина – около 45 минути.
7
Телешко с патладжани и ориз Баланс 7
Чесънът се стрива на паста и се разбърква с млякото. Сосът се овкусява със сол и се поднася към ястието.

Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

06.12.2016
Получи се много добре, запекох го в чугунена тенджера! Ориза запържих леко в краве масло. Може би може още подправки да се сложат!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: