Телешко с патладжани и ориз

Поднесено със свеж млечен сос
Източник: Бон Апети
Дата: 22.09.2015

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
800 г телешка плешка
1 глава лук
150 г бисерен ориз
1 дафинов лист
2 зрънца бахар
2 патладжана
1 скилидка чесън
150 г кисело мляко
20 г краве масло
олио за намазване
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Телешко с патладжани и ориз
Месото се нарязва на големи парчета и се слага в тенджера. Прибавя се нарязаният наедро лук. Налива се вода, колкото да покрие продуктите и се вари около 3 часа, като се отпенва. Ако е необходимо, се долива още вода.
2
Телешко с патладжани и ориз 2
Бульонът се прецежда и се запазва.
3
Телешко с патладжани и ориз 3
Месото се оставя да се охлади, след което се накъсва.
4
Телешко с патладжани и ориз 4
Патладжаните се обелват и се нарязват на дебели шайби. Посоляват се и се оставят за 10 минути, за да се отцеди горчивият им сок. След това се измиват и се подсушават. Подреждат се в две тави, намазват се с олио и се пекат около 30 минути в загрята на 200 градуса фурна.
5
Телешко с патладжани и ориз 5
Оризът се залива с бульон, колкото да го покрие добре и се вари до полуготовност, заедно с бахара и дафиновия лист.
6
Телешко с патладжани и ориз 6
След това оризът се отцежда.
7
Телешко с патладжани и ориз 7
Дъното на тавата за печене се намазва с олио. Нареждат се половината патладжани, а върху тях се разпределя месото.
8
Телешко с патладжани и ориз 8
Овкусява се със сол и черен пипер и се поръсва с разтопено масло.

9
Телешко с патладжани и ориз 9
Слагат се оризът и останалите патладжани и се залива с бульон, до нивото на ориза.
10
Телешко с патладжани и ориз 10
Пече се 15 минути в загрята на 200 градуса фурна, покрива се с алуминиево фолио и се пече още 15 минути.
11
Телешко с патладжани и ориз 11
Чесънът се стрива на паста с малко сол.
12
Телешко с патладжани и ориз 12
Разбърква се с киселото мляко.
13
Телешко с патладжани и ориз 13
Ястието се поднася с млечния сос.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: