Телешко с кускус

Това ястие можете да приготвите и с друго месо, но резултатът винаги ще е един и същ - изключително апетитен. А рецептата ни представи прекрасната Белослава
Източник: Бон Апети
Дата: 02.03.2013

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг микс от телешки врат и джолан (препоръчително е телешки гъ
400 г кускус
6 връзки пресен лук
2 връзки пресен чесън
50 г сушени домати
100 г стафиди
3 с. л. зехтин
дръжки от магданоз и мента
1 дафинов лист
6–7 зрънца бахар
1 щипка канела
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
1/4 връзка магданоз за гарниране
4 с. л. заквасена сметана за гарниране


Начин на приготвяне:
1
Телешко с кускус

Месото се нарязва на едри парчета и се слага в тенджера под налягане. Покрива се с вода и се вари около 1 час и 30 минути с дръжките от магданоза и от ментата, бахара и дафиновия лист. След това се изважда в чиния.

 


2
Телешко с кускус 2

Лукът и чесънът се нарязват наситно, сушените домати се нарязват на кубчета. Запържват се в сгорещения зехтин.

 


3
Телешко с кускус 3

Месото се почиства от жилите и се нарязва на малки парченца.

 


4
Телешко с кускус 4

В тигана се слага месото, овкусява се със сол, черен пипер, канелата и индийското орехче. Слагат се стафидите, сипва се кускусът, разбърква се и се налива от бульона, колкото да покрие съставките (съотношението кускус бульон е около 2:1). Оставя се на слаб огън, под капак, за около 10 минути.

 


5
Телешко с кускус 5

От готовото ястие се слага в купичка и се притиска леко с лъжица.

 


6
Телешко с кускус 6

Купичката се обръща върху чиния, отстрани се слага лъжица заквасена сметана, а отгоре се поръсва с нарязан наситно магданоз. Така се оформят и останалите порции.


Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

22.12.2018
Невероятна вкуснотия! Направихме я със свинско месо и го опекохме, тъй като бяхме прекалено гладни да чакаме да се свари. Със сигурност ще го готвим и друг път.
3.
Изпрати
лично съобщение

12.03.2014
Чудесна комбинация от вкусове. Една от любимите ни рецепти удома.
2.
Изпрати
лично съобщение

20.09.2013
Реших да отметна някои от рецептите, които често готвя и са ми любими. Е, тази е една от най-любимите ми!!!
1.
Изпрати
лично съобщение

29.11.2014
Страхотна рецепта. Благодаря за нея! Много любима рецепта у нас :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


133 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: