Телешко по провансалски

Във Франция най-често приготвят тази превъзходна яхния с месо от глиган, но има и варианти - да се замени с телешко, овнешко или агнешко
Източник: Бон Апети
Дата: 20.10.2012

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
800 г телешка плешка
100 г пушен бекон
500 г гъби
2 глави лук
2 моркова
3 скилидки чесън
200 г целина (глава)
150 г доматено пюре
2 ч. ч. червено вино „Пино ноар”
2 1/2 ч. ч. телешки бульон
60 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус

за букет гарни:
1/4 стрък праз лук
3 стръка мащерка
2 дафинови листа
кората от 1 портокал


Начин на приготвяне:
1
Телешко по провансалски

Беконът се нарязва на кубчета и се запържва до златисто в сух тиган. След това се изважда.

 


2
Телешко по провансалски 2

Месото се нарязва на кубчета и се запържва в същия съд, с 20 мл от зехтина, до златисто. Слага се на два пъти, за да не се свари. След това се изважда и се овкусява със сол и черен пипер.

 


3
Телешко по провансалски 3

Гъбите се почистват, като се разбъркват с две лъжици брашно, след това бързо се изплакват с вода. Нарязват се наедро и се запържват в същия съд с други 20 мл от зехтина. Изваждат се.

 


4
Телешко по провансалски 4

Лукът, чесънът, морковите и целината се почистват и се нарязват на кубчета. Запържват се до златисто в останалия зехтин.

 


5
Телешко по провансалски 5

Налива се виното и след като алкохолът се изпари, се добавя доматеното пюре. Сипва се бульонът, връщат се беконът, месото и гъбите.

 


6
Телешко по провансалски 6

Отделят се 2–3 външни листа от праза (от зелената част) и се поставят едно в друго. В лодката се слагат настърганата кора от портокала, дафиновите листа и мащерката.

 


7
Телешко по провансалски 7

Завързва се с конец и се пуска в съда с другите продукти.

 


8
Телешко по провансалски 8

Ястието се покрива с намокрена хартия за печене, слага се капак или алуминиево фолио и се пече в загрята на 150 градуса фурна, с вентилатир,  за около 3 часа.

 


9
Телешко по провансалски 9

Когато е готово, хартията и букет гарни се отстраняват и се поднася.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

04.08.2015
Стана много вкусна!!!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: