Телешко по бургундски

Крехко телешко за кулинари с изискан вкус
Източник: Бон Апети
Дата: 08.03.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг телешки джолан (обезкостен)
2 глави лук
300 г дребни печурки
2 моркова
4 скилидки чесън
2 стръка стеблена целина
250 г бекон панчета
500 мл червено вино (Пино Ноар)
100 г доматен концентрат
90 мл олио
4 дафинови листа
1 ч. л. черен пипер на зърна
1 връзка магданоз
2 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус

за гарнитурата:
1 кг картофи
80 г краве масло
сол на люспи


Начин на приготвяне:
1
Телешко по бургундски
Нарежете месото на парчета и го овкусете със сол и черен пипер. Запържете го в тиган със сгорещено олио от всички страни. Прехвърлете го в съд за печене.
2
Телешко по бургундски  2
Нарежете бекона на кубчета, а лука, морковите, целината, гъбите и чесъна – на едро. Запържете ги в същия тиган.
3
Телешко по бургундски  3
Сложете запържените зеленчуци при месото, прибавете дафиновите листа и черния пипер на зърна. Налейте и 400 мл вино.
4
Телешко по бургундски  4
Разтворете доматения концентрат в останалото вино и ги сипете в съда. Покрийте с алуминиево фолио и печете ястието 5 часа в загрята на 140 градуса фурна (с вентилатор).
5
Телешко по бургундски  5
Сваретете картофите цели. Обелете ги. Загрейте фурната на 220 градуса (с вентилатор). Разрежете сварените картофи на четири, сложете ги в тава и ги смачкайте леко с вилица. След това ги полейте с разтопено масло, поръсете със сол и изпечете до златисто –за около 20 минути.
6
Телешко по бургундски  6
Сервирайте готово ястие със ситно нарязания магданоз и със запечените картофи.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

13.02.2021
Невероятно вкусна рецепта, но само за уикенда :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: