Телешко филе върху глазирани кестени

Източник: Бон Апети
Дата: 22.06.2010
Телешко филе върху глазирани кестени
 
Необходими продукти:
150 г кестени
1 с. л. захар
1/3 к. ч. вино розе
1 щипка сол
250 г телешко филе
2 с. л. зехтин
1 с. л. песто от босилек
1 с. л. галета
20 мл прясно мляко
по 1 щипка бял пипер и сол
1 ч. л. пармезан
1/2 глава лук
50 г краве масло
по 1/2 с. л. захар и сол


Начин на приготвяне:
1
Предварително посоленото филе се запържва в зехтин, за да се капсулова, отцежда се от мазнината. Фурната се загрява до температура 250 градуса. През това време се смесват галетата, прясното мляко, пармезанът, белият пипер и пестото. Всичко добре се омесва. С получената смес се намазва филето, след което се поставя в загрятата фурна. Пече се, докато стане леко розово. (Професионалните готвачи имат специален термометър, който измерва вътрешната температура на месото.)
2
Обелените кестени се запържват в загрят тиган заедно с 1 с. л. захар. Когато захарта започне да се карамелизира, се прибавят виното и една щипка сол.
3
В дълбока тенджера се приготвя сосът от розе, като лукът се нарязва много фино и се запържва в малко масло, заедно с това се прибавят виното, солта и захарта. Останалото масло предварително се нарязва на малки парченца и се оставя да се стегне в хладилника. Сосът се пасира с лука, прецежда се и отново се слага на огъня, като постепенно се слагат парченцата масло и се бърка постоянно, така че сосът да се сгъсти по естествен начин (а не с добавяне на брашно).
4
Зеленчуците се почистват и се оформят (ладии, кубчета, топки), след което се бланшират в подсолена вода за няколко минути. Веднага след това се потапят в студена вода, за да се запази естественият им цвят. След това се загрява тиган и в загретия зехтин се запържват зеленчуците с малко сол.


5
Подрежда се чинията за сервиране, като първо се нанася малко от соса от розе, след което се поставят кестените като канапе. Филето се нарязва във формата на ветрило, полива се с останалия сос от розе. Накрая се подреждат и бланшираните зеленчуци.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: