Телешки кюфтета с бял сос (Тербелия)

Тербелия се наричат ястия, при които месото се маринова в кисело мляко, или се готви в него.
Източник: Даниел Банчев
ТИТЛА: Главен готвач
Дата: 04.01.2014
Телешки кюфтета с бял сос (Тербелия)
 
Необходими продукти:
за кюфтетата:
700 г телешка кайма
2 яйца
1 глава лук
100 г галета
1 връзка магданоз
80 г царевично брашно
1 дафинов лист
черен пипер на вкус
сол на вкус

за соса:
400 мл зеленчуков или телешки бульон
4 яйца
500 г кисело мляко
100 г брашно
100 г краве масло или олио
2 с. л. ябълков оцет
4 скилидки чесън
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Почистете и настържете главата лук в каймата, прибавете двете яйца, нарязаният на ситно магданоз (оставете част от него за декорация), сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре съставките. Към тях прибавете постепенно по малко от галетата, като бъркате непрекъснато. Внимавайте и щом каймата се сгъсти сте готови. Тук точното количество на галетата е ориентировъчно. Сега оформете с ръце кюфтенцата от каймата, като аз вадя 15 бройки от това количество. После ги оваляйте в царевично брашно.
2
Сложете на котлона тенджера с подсолена вода и прибавете дафиновият лист вътре. Щом водата заври, прибавете кюфтетата и ги варете 35 минути. Щом станат готови, ги извадете от водата и ги оставате да се отцедят.
3
Разбийте кравето масло (или олиото), киселото мляко, яйцата и брашното на каша. Прибавете към тях с бъркане студеният бульон. Поставете сместа на котлона, като постоянно я разбърквате. Щом кипне, се прибавя оцетът и предварително счуканият чесън. Сосът е готов - махнете го от котлона.
Сервирайте кюфтетата полети със сос и поръсени със ситно нарязан магданоз.


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

13.02.2014
Леко и вкусно ястие.
1.
Изпрати
лично съобщение

29.03.2014
Вкусно
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: