Телешка супа с топчета от булгур

Рецептата е от турската кухня и много напомня традиционна сватбена супа, но в случая е доста по-богата
Източник: Бон Апети
Дата: 22.02.2013
Телешка супа с топчета от булгур
 
Необходими продукти:
500 г телешко месо от врат
400 г нахут от консерва
1/2 ч. ч. бисерен ориз
2 ч. ч. кисело мляко
1 жълтък
1 с. л. брашно
2 с. л. олио
2 с. л. суха мента
сол и черен пипер на вкус

за топчетата:
250 г телешка кайма
1 ч. ч. булгур (фин)
1 с. л. семолина (грис от твърда пшеница)
1 глава лук
1 ч. л. чили
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Телешка супа с топчета от булгур

Булгурът се залива с 3/4 ч. ч. вряла вода, покрива се и се оставя за 15 минути, да набъбне.

 


2
Телешка супа с топчета от булгур 2

В чопър се смесват лукът, нарязан наедро, каймата, семолината, чилито и сол. Прибавя се и готовият булгур. Всичко се смила, докато се получи хомогенна маса.

 

 


3
Телешка супа с топчета от булгур 3

От получената смес се оформят топчета с големината на лешник. Готвят се на пара за 20 минути.

 


4
Телешка супа с топчета от булгур 4

Месото се нарязва на кубчета и се слага в тенджера да се вари с 2 л вода.

 


5
Телешка супа с топчета от булгур 5

Когато е почти готово, се добавя измитият ориз. Прибавя се нахутът, заедно с водата от консервата.

 


6
Телешка супа с топчета от булгур 6

Киселото мляко се смесва с брашното и жълтъка.

 


7
Телешка супа с топчета от булгур 7

Към тях се налива малко от бульона, да се темперира, след това застройката се сипва в тенджерата. Прибавят се топчетата, овуксява се със сол и черен пипер. Кипва се, оставя се 5 минути на огъня и е готова.

 


8
Телешка супа с топчета от булгур 8

Олиото се загрява и към него се сипва ментата. Оставя се за 2–3 минути на огъня.

 


9
Телешка супа с топчета от булгур 9

Супата се сервира с ментовото олио.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

08.05.2020
Супата е интересна, като вкус много приятна. Беше доста трудно постигането на хомогенна структура на кюфтенцата без добавяне на течност, а след това оформянето им. Не знам каква е идеята на готвенето на пара, всъщност те много се слепват така или трябва да се готвят поетапно, но това би отнело много време. Количеството за направата им ми се стори също много голямо.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: