Тарталети със сладолед и ягоди

Лятна прохлада
ТИТЛА: Експерт готвач
Дата: 25.05.2018
Тарталети със сладолед и ягоди
 
Необходими продукти:
за масленото тесто:
330 г брашно
230 г краве масло (студено)
60 г пудра захар
1 яйце (или 1 жълтък)
1 щипка сол
1 ванилия

за ягодовия сладолед:
200 мл сметана
4 с. л. захар
200 г ягоди

за сметановия сладолед:
200 мл сметана
4 с. л. захар
1 ванилия


Начин на приготвяне:
1
За приготвянето на сладоледа е необходимо, контейнерът на машината за сладолед да се постави за 1 нощ във фризер.
За ягодовия сладолед се пасират ягодите със захарта. В купа се разбива сметаната. Постепенно се прибавя ягодовото пюре и се разбърква внимателно. Сместа се изсипва в машината за сладолед, в която е поставен охладеният във фризера контейнер. Сладоледът е готов след около 20-30 минути, в зависимост от температурата на продуктите. Добре би било да се охладени. Приготвеният сладолед се слага в кутия с капак и се прибира във фризера, докато се правят тарталетите.
2
За приготвянето на сметановия сладолед се процедира по същия начин.
3
За масленото тесто брашното се изсипва на плота и в него се прави кладенче. Поръсва се солта. Яйцето се разбива в купичка. В кладенчето се изсипват нарязаното на кубчета масло, разбитото яйце, захарта и ванилията. Продуктите в кладенчето се смесват с пръсти, след това постепенно се омесва тесто, възможно най-бързо. За смесването на продуктите може да се използва и шпатула. Тестото се оформя на топка, сплесква се, увива се в прозрачно фолио и се слага в хладилника за 30 минути.
4
Охладеното тесто се изважда от хладилника и се разточва на кора с дебелина от 0,5 см. Изрязват се кръгчета малко по-големи от формичките за тарталети. Слагат се във формичките и се притискат добре към дъното и стените. Върху тестото се поставя хартия за печене и бобови зърна, които пречат да се надуе тестото по време на печене. Тарталетите се пекат около 15 минути на 190 градуса. Изваждат се от фурната, хартията и бобовите зърна се махат и тарталетите се връщат отново във фурната, за да се допекат за 10 минути. Изпечените тарталети се изваждат от фурната и се оставят да изстинат напълно.
5
Тарталетите се пълнят с двата вида сладолед и се гарнират с ягоди или други сезонни плодове.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: